Dr. Cosmin Dima: Cum se desfășoară periajul dentar corect acasă la pacienții cu boală parodontală

Rutina corectă a îngrijirii danturii și a gingiilor face diferența pe termen lung pentru păstrarea dinților naturali. Iată cum trebuie pacienții cu parodontoză să îngrijească dantura acasă.
  • Publicat:
Dr. Cosmin Dima: Cum se desfășoară periajul dentar corect acasă la pacienții cu boală parodontală
Cum se face periajul dentar corect la pacienții cu parodontoză? Explică dr. Cosmin Dima, foto arhivă

Am putea spune că periajul dentar este floare la ureche și oricine știe să se spele pe dinți. Cu siguranță oricine se poate spăla pe dinți, dar nu neapărat corect și adecvat condițiilor gingiilor. Persoanele care au boala parodontală instalată trebuie să acorde o importanță sporită îngrijirii danturii acasă. Am aflat informații utile pe acest subiect de la  dr. Cosmin Dima DMD, PhD, Certified Implantologist, câştigător al titlului “A World’s Top 100 doctor in dentistry” 

 

CSÎD: Ce este paradontoza?

Dr. Cosmin Dima: Parodontoza așa cum este cunoscută popular sau parodontopatia cum este cunoscută în rândul medicilor este o afecțiune a parodontiului ce afecta în 2015 peste 500 de milioane de oameni la nivelul întregii planete.  Parodontiul este o structura complexă formată din gingie, ligament parodontal, cement (stratul care acoperă rădăcina dintelui) și osul alveolar (în care se fixează rădăcina dintelui).

CSÎD: Ce sfaturi pentru îngrijirea pacienților cu boală parodontală aveți?

Dr. Cosmin Dima: Pacienții care suferă de boala parodontală trebuie să acorde o importanță deosebită igienei orale.

Periajul dentar – cum se efectuează corect?

CSÎD: Apropo de periaj corect, cum se efectuează acesta pentru a nu leza gingiile deja sensibile?

Dr. Cosmin Dima: Periajul dentar corect se efectuează cu mișcări pe verticală, nu pe orizontală, dinspre gingie înspre dinte, fără a răni gingia

Monitorizați durata spălării pe dinți

CSÎD: Cât trebuie să dureze un periaj dentar ca la carte?

Dr. Cosmin Dima: Trebuie să dureze 3 minute.

Dușul bucal – de mare folos și acasă pentru menținerea sănătății parodontiului

CSÎD: Astăzi sunt diverse ustensile moderne pentru periajul dentar corect. Ce recomandați?

Dr. Cosmin Dima: Un mare avantaj în completarea periajului dentar este reprezentat de folosirea dușului/irigatorului bucal. Întrucât periuța dentară nu poate pătrunde subgingival pentru a igieniza pungile parodontale și a îndepărta eventualele resturi alimentare ce se pot acumula în aceste zone, dușul bucal, care este un aparat ce pulverizează apa cu presiune, poate aduce un avantaj major în completarea periajului dentar și menținerea sănătății parodontiului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult