Transplantul de celule stem reprezintă unul dintre tratamentele cele mai inovatoare din ultimele decenii, iar din ce în ce mai mulți oameni de știință demonstrează, cu ajutorul a numeroase studii clinice, utilitatea tratamentului cu celule stem în peste 70 de afecțiuni severe, acute sau cronice. Conf. Univ. Dr. Răzvan Ciortea, medic primar obstetrică-ginecologie, mi-a vorbit despre transplantul de celule stem și afecțiunile ce pot fi ameliorate.
„S-a pornit de la un număr redus de afecțiuni la care se putea aplica tratamentul cu celule stem, dar acest număr este în continuă creștere. Pe viitor tot mai multe afecțiuni vor fi ameliorate cu ajutorul celulelor stem deoarece fiecare ramură medicală vrea să profite de beneficiul celulelor stem”, este de părere Conf. Univ. Răzvan Ciortea, medic primar obstetrică-ginecologie. Medicul a explicat și că sunt foarte multe studii clinice care au în vedere utilitatea celulelor stem în domenii precum neurologie, ginecologie, medicină regenerativă, cardiologie sau hematologie, el însuși fiind parte dintr-un studiu care analizează influența celulelor stem asupra cancerului de endometru.
O cercetare cu rezultate foarte promițătoare este studiul “Celulele stem mezenchimale extrase din gelatina Wharton a cordonului ombilical pentru copiii cu paralizie cerebrală”, desfășurat în perioada 2014 – 2018 și publicat în 2019 în prestigiosul jurnal Hindawi Stem Cells Internațional, a avut următoarele rezultate clinice: creșterea capacității de învățare (a funcțiilor cognitive) în 61% din cazuri, scăderea contracturii musculare în 48% din cazuri, creșterea abilității de comunicare cu cei din jur (22%), creșterea gradului de menținere a atenției (în strânsă legătură cu învățarea) în 18% din cazuri. Studiul a fost realizat pe 107 copii cu vârste cuprinse între 17 luni și 17 ani (media de vârstă 5 ani și o lună), care au beneficiat de 1 – 5 injecții intravenoase cu celule stem mezenchimale, la intervale de 8 – 12 săptămâni.
Un alt studiu clinic, realizat în 2017 și prezentat la Congresul Societății Europene de Transplant Medular a relevat importanța celulor stem în cazul copiilor cu autism. Rezultatele clinice: răspuns foarte bun la tratament (80%), îmbunătățirea vorbirii la 10 copii, creșterea capacității de învățare (a funcțiilor cognitive) la 7 copii, creșterea capacității de concentrare la 6 copii, creșterea abilității de socializare cu cei din jur la 6 copii, reducerea manifestărilor agresive în 4 cazuri, creșterea calității somnului în 2 cazuri. Studiul a fost realizat pe 23 de copii cu vârste între 3 – 18 ani (media de vârstă 7 an își 7 luni), cărora li s-a aplicat un tratament de 1 – 5 injecții intravenoase cu celule stem mezenchimale, la intervale de 4 – 12 săptămâni.
Avantajele recoltării de celule stem din cordonul ombilical
Deși cordonul este considerat deșeu medical și aruncat la naștere, acesta este cea mai bună și eficientă variantă pentru recoltarea de celule stem, potrivit medicului Răzvan Ciortea. “Un prim avantaj este că la naștere recoltarea de celule stem este lipsită de durere, disconfort sau riscuri pentru mamă sau copil, spre deosebire de recoltarea la adult care presupune o puncție medulară, adică un procedeu dureros”, explică medicul. Dar, potrivit Conf. Univ Răzvan Ciortea, cel mai mare avantaj este acela al calității acestor celule, care au o posibilitare de respingere mult mai mică decât cele recoltate de la adulți.
“Celulele prelevate din cordonul ombilical sunt foarte tinere, ceea ce înseamnă că acestea nu au apucat să dezvolte anumite trăsături care să fie ulterior recunoscute şi atacate de către sistemul imunitar al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule să fie respinse de către pacient este foarte redusă când vorbim despre transplatul autolog, adică transplantarea propriilor celule”, explică medicul primar.
În plus, specialiștii din domeniu recomandă recoltarea pentru fiecare copil, lucru care asigură șanse în plus de a avea o grefă compatibilă în cazul unui transplant alogen (pacientului îi sunt transplantate celulele unui donator compatibil – frate/soră).
De ce ar fi utilă o bancă publică de celule stem?
În multe țări s-au dezvoltat bănci de celule stem din cordonul ombilical, atât private, cât și publice. Medicul consideră că, pe lângă băncile private, ar fi utilă o bancă publică și în România. “Principalele beneficii ale unei astfel de bănci publice ar fi cercetarea, dar și utilizarea clinică – celulele putând fi compatibile și în afara membrilor familiei”, explică acesta.
Băncile publice sunt bănci de stocare ale statului. Statul suportă toate cheltuielile aferente procesului de procesare și stocare a celulelor stem, iar celulele stem aparțin statului. Oricare cetățean al acelui stat, în situația în care are nevoie de acea probă de sânge și este compatibil cu ea, poate beneficia de transplant. După cum menționam mai sus, în România nu există o bancă publică de celule stem, momentan cea mai fiabilă soluție fiind băncile private de celule stem.