La aproape un an după ce medicii chinezi au identificat primele cazuri suspecte de o nouă boală îngrijorătoare în orașul Wuhan, țara pare să ducă o campanie intensă și pune sub semnul întrebării originea pandemiei de COVID-19.
Mass-media chineză de stat a relatat intens despre coronavirusul descoperit pe ambalajele alimentelor congelate importate, aspect care nu a fost considerat un vector semnificativ de infecție în alte părți, și cercetarea posibilelor cazuri de boală descoperite în afara granițelor Chinei înainte de decembrie 2019, scrie Gândul.ro
Ziarul oficial People’s Daily a susținut într-o postare pe Facebook, săptămâna trecută, că „toate dovezile disponibile sugerează că noul coronavirus nu provine din Wuhan, centrul Chinei”.
Wuhan a fost locul unde a fost detectat pentru prima dată coronavirusul, dar nu reprezintă originea sa, a declarat Zeng Guang, fost epidemiolog șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de externe, întrebat despre rapoartele mass-media de stat care susțin că virusul provine din afara Chinei, a spus doar că este important să se facă distincția între locul unde a fost detectat pentru prima dată COVID-19 și locul în care a trecut de la o anumită specie la oamenii.
Deși China a fost prima care a raportat cazuri, nu înseamnă neapărat că virusul este originar din China. Urmărirea originii este un proces continuu care poate implica mai multe țări și regiuni, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China.
Oamenii de știință chinezi au trimis chiar o lucrare pentru publicare către Lancet – deși nu a fost încă evaluată de către alți specialiști – care susține că „Wuhan nu este locul în care s-a transmis pentru prima dată SARS-CoV-2 de la om la om”, și sugerează în schimb că primul caz ar fi putut să apară în „subcontinentul indian”.
Afirmațiile potrivit cărora virusul are origini în afara Chinei nu par a fi unele credibile, potrivit oamenilor de știință occidentali.
China încă se luptă să facă față faptului că este considerată responsabilă pentru păcatul originar al focarului, care subminează practic orice efort de salvare a imaginii sale. Ultimele luni au arătat ce impact catastrofal a avut pandemia pentru China în opinia publică internațională, a declarat Andrew Small, membru senior Marshall Fund, o instituție nonguvernamentală care se ocupă de politici publice.
Acesta este de părere că nu există nicio îndoială în mintea conducerii chineze superioare cu privire la originea virusului și vede concentrarea pe raportarea posibilelor origini alternative ca pe o campanie de propagandă.
Michael Ryan, directorul programului de urgență pentru sănătate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat recent că ar fi „foarte speculativ” să susțină că boala nu a apărut în China.
Este clar, din perspectiva sănătății publice, că începi investigațiile acolo unde au apărut pentru prima dată cazurile umane, a declarat acesta într-o conferință de presă de la Geneva.
Anchetatorii OMS care au vizitat Wuhan la începutul acestui an nu au putut vizita piața alimentară legată de focarul inițial. O echipă nouă ar urma să meargă în China în curând, dar analiza lor va avea la bază informațiile inițiale obținute de cercetătorii chinezi.