Observăm tot mai mult nevoia aparentă de a ne îndepărta unii de ceilalți. Ba chiar suntem încurajați de modul în care ne expune societatea ideea că fiecare trage pentru sine, că totul trebuie să îl faci singuri dacă vrem să avem succes.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, în business, în relații, în vindecarea psihoemoțională, fiecare face tot ce poate ca să evite vulnerabilitatea, căutând modalități de a rezolva totul de unul singur.
Suntem încurajați să nu avem nevoie de nimeni altcineva, să ne descurcăm singuri, să fim independenți, să nu cerem, să nu spunem dacă ne este greu și să ținem totul pentru noi. În unele cazuri alegem atitudinea aceasta pe bună dreptate, însă este ghidată doar de alegerea greșită a echipei de lucru. Unii oameni ne vor dezamăgi inevitabil, pentru că nu sunt parte din tribul nostru de suflet. Alții însă sunt oamenii noștri, cei alături de care putem să construim, să ne bucurăm, să dăm naștere lucrurilor noi și chiar să ne vindecăm. Putem face totul singuri, însă nu de unii singuri, explică psihologul.
Putem să facem totul singuri, însă dacă vrem rezultate excelente este necesar să nu fim singuri în proces. Drumul și destinația sunt de un milion de ori mai frumoase când mergem împreună.
Să ne gândim la o relație – nu există relație de cuplu armonioasă în care să fie doar un partener implicat, activ. În business – ce business de succes cunoaștem în care omul de succes să fie singurul din echipă?! Există un lider, da, însă acel lider are o echipă care îi face posibilă atingerea excelenței. Să ne gândim acum la procesul de vindecare psihoemoțională. Normal că ne putem vindeca singuri! Asta este și ideea de fapt – în procesul terapeutic, omul este cel care se vindecă. Terapeutul nu face nicio incantație sau dansul ploii și nici nu ia inițiativa în locul omului. În acest caz, terapeutul este parte din tribul celui care apelează la el și care îl susține în propriul proces de vindecare, explică specialistul.
Cea mai bună formă de vindecare este cea care este făcută în echipă. În viața strămoșilor noștri, încă prezentă în locurile în care mai există triburi, cea mai eficientă modalitate de vindecare a unui om era în comunitate. Individul nu este pus la perete, izolat într-un colț al așezării, lăsat să se descurce cu problema cu care se confruntă. Din contră!
Fiecare problemă este discutată, procesată și rezolvată în comunitate și cred că ne-am îndepărtat deja mult prea mult de la acest obicei, adaugă psihologul.
De anul acesta poate mai mult decât oricând, este prețios pentru noi să ne susținem reciproc și să formăm comunități de suport; fie că facem asta în familie, într-un grup de prieteni, într-un grup de formare profesională, într-un grup de terapie sau măcar într-un mini-grup format dintr-un om și un mentor, terapeut etc.
A venit momentul să fim alături unii de ceilalți cu sufletul și cu atenția. Așadar, este nevoie mai mult decât oricând să privim altfel perioada în care ne aflăm. Majoritatea celor care au simptome de COVID, indiferent de rezultatul testului, sunt puși la zid, judecați și excluși din viața întregii comunități. O atitudine de genul acesta încurajează mai degrabă îmbolnăvirea mai profundă sau o agravare a bolii, în loc să sprijine vindecarea, explică psihologul.
Creierul supus unei cantități mari de stres duce la destabilizarea bunei funcționări a corpului și automat își pierde din capacitatea de a se vindeca.
Pe de altă parte, dacă alegem să fim alături de cei care trec prin momente grele în perioada aceasta, le sporim șansele de vindecare – fie ea fizică sau emoțională.
Fiți oameni cu oamenii, așa cum ați vrea să fie și alții cu voi. Oferiți ce vreți să primiți, ascultați așa cum vă doriți să fiți ascultați și susțineți așa cum v-ar cere vouă inima să fiți susținuți. Hai să facem o mare echipă în care să ne susținem pentru a depăși mai repede și cu bine acest moment din viața noastră – și altele care vor veni, personale sau parte din comunitate, conchide psihologul Andra Tănăsescu.