Simptomele și tratamentul tumorilor vertebrale

  • Publicat:
  • Actualizat:
Simptomele și tratamentul tumorilor vertebrale

Tumorile vertebrale constituie o cauză semnificativă de îmbolnăvire și deces, în lume și în țara noastră, iar incidența acestora este în creștere.

Tumorile vertebrale pot apărea în orice regiune a coloanei vertebrale, cele mai frecvente localizări fiind zona lombară și trecerea între coloana toracală și cea lombară. Tumorile vertebrale pot fi de origine canceroasă, cu risc de împrăștiere, sau benigne (fără risc de metastazare). Totodată, ele se pot dezvolta de la început în vertebră sau se pot forma prin diseminare de la tumori din alte organe (întotdeauna maligne).

Printre simptomele pentru care pacientul ar trebui să apeleze la un consult medical de specialitate se numără durerea intensă la nivelul coloanei lombare, care se accentuează la palpare și pe timpul nopții, care are evoluție progresivă și nu se ameliorează cu medicamentație uzuală. Mai poate fi prezentă și contractura musculară, care poate imobiliza pacientul la pat.

În stadii mai avansate ale bolii, când canalul medular este invadat de tumoră, pacientul resimte dureri, amorțeli pe traiectul unui nerv, la nivelul mâinilor și/sau al picioarelor, paralizia unui nerv (la nivelul membrelor).

În formele foarte grave se poate ajunge la paralizia completă a picioarelor, paralizia completă a mâinilor și picioarelor (tetraplegie), pierderea completă a controlului sfincterelor pentru urină și materii fecale (în cadrul așa-numitului sindrom de coadă de cal).

Traseul pacientului cu suspiciune de tumoră vertebrală începe în cabinetul medicului de familie și continuă în cabinetul medicului ortoped, medicului neurolog sau direct la medicul neurochirurg, care indică strategiile de diagnosticare și terapie optime.

Diagnosticarea va include examinări clinice și imagistice amănunțite, iar tratamentul poate fi conservator (medicamentos, repaus la pat), chirurgical (clasic sau minim invaziv) și de recuperare.

Sunt de preferat procedurile chirurgicale minim invazive: vertebroplastia și cifoplastia (introducerea controlată de ciment în corpii vertebrali afectați de tumoră), endoscopia spinală, fixarea percutanată a coloanei vertebrale (prin introducerea de șuruburi și tije metalice prin piele).

Avantajele procedurilor minim invazive sunt importante pentru pacienți: incizii minime la piele, distrugeri minime ale țesuturilor musculare, cicatrici de mici dimensiuni, dureri mai puține, spitalizare scurtă, recuperare rapidă.

La Spitalul Clinic Sanador se realizează de mai mulți ani proceduri minim invazive pentru pacienții cu tumori vertebrale, cu rezultate terapeutice foarte bune, imediate, dar și pe termen mediu și la distanță.

Aflați mai multe despre tratamentul tumorilor vertebrale într-un material realizat de Dr. Dan Benția, medic primar Neurochirurgie cu supraspecializări în microchirurgie cerebrală, microchirurgie spinală, tehnici minim invazive cerebrale și spinale la Spitalul Clinic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult