Scorțișoara este toxică în cazul sugarilor, putând duce la reacții adverse grave.
În sezonul rece, scorțișoara este cel mai des utilizat condiment în bucătărie – este folosită la prepararea dulciurilor, precum turta dulce sau delicioasa plăcintă cu mere. De asemenea, o adăugăm în vinul fiert sau în ceaiuri.
Chiar dacă scorțișoara are numeroase beneficii, ea poate fi periculoasă pentru copiii mici, avertizează medicul pediatru Mihai Craiu.
În preajma Crăciunului sunt descrise cazurile de urticarie, de tulburări gastrointestinale severe sau chiar reacții anafilactice produse de scorțișoară. Unii copii mici pot fi afectați grav de scorțișoară, motiv pentru care ea nu ar trebui administrată la sugari, spune dr. Craiu.
De asemenea, codimentul este toxic pentru sugari dacă este consumat de mamele care alăptează.
Mamele care alăptează sugari foarte mici trebuie să evite scorțișoara, deoarece aceasta se elimină, ca și alcoolul, cofeina, mercurul, prin laptele matern, adaugă medicul.
Potrivit medicalnewstoday, printre simptomele la care trebuie să fim atenți în cazul unei reacții alergice la scorțișoară se numără:
Cele mai cunoscute tipuri de scorțișoară sunt Cassia și Ceylon. Deși aparțin aceleiași familii de arbori, acestea se diferențiază între ele prin gust, miros, culoare, țară de proveniență, preț, chiar și cantitățile în care se găsesc anumite substanțe din compoziție.
Specia Cassia are o culoare maronie cu tentă ușor roșiatică și un miros puternic, iar scorțișoara Ceylon are o nuanță simplă de maro, are un parfum mai delicat, mai complex și nu foarte puternic.