Menopauza este o perioada de schimbări mari în viața unei femei. Informarea corespunzătoare, alături de un stil de viață echilibrat, susținerea familiei, a prietenilor, a colegilor, teste medicale de screning, un program de odihnă și de exerciții fizice ușoare sunt de folos pentru ca femeia la menopauză să se adapteze ușor noii etape. Este substituția hormonală recomandată oricărei femei? Răspunde reputatul medic ginecolog dr. Iosif Niculescu.
CSÎD: Suplimentarea hormonală la menopauză nu s-a bucurat mereu de publicitate favorabilă… Ce s-a întâmplat?
Dr. Iosif Niculescu: Suplimentarea hormonală în menopauză a avut o perioadă de cădere în desuet cu aproximativ 14 ani în urmă, odată cu publicarea unor studii din SUA, nu foarte corecte din punct de vedere metodologic. Aceste studii au evidențiat că ar fi un risc crescut în ceea ce privește cancerul de sân, în cazul femeilor care au expunere la aceste terapii peste 5 ani.
CSÎD: Care a fost efectul publicării studiului despre efectele terapiei mai mult de 5 ani?
Dr. Iosif Niculescu: Ulterior, acest lucru a creat un val de nemulțumire în cazul pacientelor care erau la acel moment în programe de sumplimentare hormonală pe de o parte, dar și în lumea medicală. Mai târziu, concluziile acestor studii a fost contestatate și s-au dovedit a fi exagerate. Pe de alta parte, aceste studii au și un merit pentru că ne-au făcut pe noi specialiștii să fim mult mai atenți la selecțioarea cazurilor care necesită suplimentare hormonală, dar și la contraindicații.
CSÎD: Cui i se recomandă terapia de substituție hormonală la menopauză?
Dr. Iosif Niculescu: Acum știm că există două categorii de paciente cu risc, care au contraindicație – risc genetic crescut pentru cancer de sân și acele paciente care au un risc crescut de accidente trombo-embolice.
CSÎD: Se potrivește fiecărei femei aflate la menopauză tratamentul de substituție hormonală?
Dr. Iosif Niculescu: Din experiența personală, multe femei sunt speriate de tratamentul de substituție hormonală, însă nu toate pacientele au nevoie de acest gen de tratament. Raportul între riscuri și beneficii se calculează, întotdeauna, într-un mod personalizat.
CSÎD: Cum rămâne de exemplu cu riscul cancerului de sân la pacientele care fac terapia de substituție hormonală?
Dr. Iosif Niculescu: De exemplu, după vârsta de 50 de ani, incidența cancerului de sân este mare. Conform statisticilor, din 1000 de femei, 23 vor face cancer de sân. Dacă toate cele 1000 de femei ar urma un tratament de substituție hormonală, 27 vor face cancer de sân, adică cu patru cazuri mai mult. Consumul de alcool ar crește incidența cu 6 cazuri. Supraponderalitatea dublează incidența la 25 de cazuri. Pe de altă parte, pacientele care urmează un tratament de substituție sunt ținute sub observație, fac teste de screening mai frecvente și au șanse mult mai mari să depisteze un eventual cancer de sân în stadii incipiente. Tratamentele de substituție hormonală se administrează pe o perioadă de maximum cinci ani și sunt recomandate pacientelor până în 60 de ani.