Nu doar sănătatea fizică ci și cea psihică ne este pusă la încercare în pandemia de coronavirus. Asta ca să nu mai vorbim despre stresul produs de incertitudini, despre presiunea financiară extrem de puternică sau despre stresul lecțiilor online pentru cei care au copii. De cele mai multe ori, primul asupra căruia se revarsă emoțiile negative din cauza acestei presiuni este partenerul de viață.
Certurile dacă nu sunt constructive pe termen lung pot lăsa urme adânci asupra psihicului partenerilor și mai ales al copiilor, asupra stimei de sine și a relației. Am întrebat-o pe Valeria Vîrlan, psihoterapeut și psiholog despre cum putem păstra calitatea optimă a relației cu partenerul de viață.
CSÎD: Cum să înveți să conviețuiești cu partenerul în situații de criză și în izolare – iată o nouă temă pentru psihoterapeuți și psihiatri. Ce sfaturi ai?
Valeria Vîrlan: Activități plăcute împreună, dar și cultivarea unei stări de sănătoasă autonomie, prin onorarea unui timp personal și a unei arii de interes explorate de către fiecare, independent de partener, în funcție de propriile preferințe. Și aici mă refer atât la planul profesional (ex. Noi cursuri, sau cursuri de specializare în propria profesie), cât și la planul hobby-urilor și activităților recreative.
CSÎD: Cum să discutăm totuși despre nemulțumirile de zi cu zi?
Valeria Vîrlan: Discuții oneste și asumate despre propriile provocări, temeri, nemulțumiri. Aș propune chiar instituirea unei zile dedicate pe săptămână în care fiecare aduce pe masă toate plângerile și nemulțumirile. Cred că e foarte igienic pentru o relație să se ocupe de „curățenia generală” din relație, măcar 1 zi pe săptămână.
CSÎD: Multe femei se plâng că nu mai au deloc timp să se preocupe și de propria îngrijire, propriile plăceri în pandemie…
Valeria Vîrlan: Pentru femei este foarte important să-și ia timp și spațiu pentru propriile ritualuri și practici feminine, care le aduc într-o stare de conectare profundă cu corpul, cu intuiția, cu inima lor. Dar și cu senzualitatea lor. Atunci când o femeie este echilibrată, cumva se echilibrează toată casa în jurul ei. Și aș renunța măcar o zi pe săptămână la pijamale sau ținuta sport, de casă, în favoarea unei ținute seducătoare. Recomand femeilor să nu își piardă niciodată cochetăria.
CSÎD: Multe persoane aflate într-o relație de cuplu se plâng că nu sunt înțeleși de partenerul de viață…
Valeria Vîrlan: Un alt aspect deosebit de important este acceptarea faptului că partenerul nostru nu are un ritm interior neapărat ca al nostru și nu se află în același loc în procesul lui ca și noi. Nu vedem lumea așa cum este, vedem lumea așa cum suntem. Eu îndemn oamenii să încerce să-și lărgească acest „filtru” prin care se uită la lume, dar mai ales la partener. Suntem ființe diferite și fiecare dintre noi avem propriul specific, propriul istoric și propriul destin.