Fractura de pumn, un traumatism frecvent în sezonul rece

Fractura de pumn, un traumatism frecvent în sezonul rece

Fractura de pumn este una dintre cel mai frecvent întâlnite afecțiuni ortopedice traumatice, iar riscul pentru această fractură crește odată cu venirea sezonului rece. Fractura de pumn se produce cel mai frecvent prin alunecare și cădere cu sprijin la nivelul mâinii.

Fractura de epifiză distală de radius este cea mai frecventă fractură de la nivelul pumnului. Radiusul este unul din cele două oase de la nivelul antebrațului, iar fractura de epifiză distală radială reprezintă o spărtură a acestui os în apropierea pumnului. Poate fi afectat singular sau în asociere cu fracturi ale altor oase, mecanismul principal de producere fiind căderea cu sprijin pe mână.

În funcție de vârstă, se deosebesc două tipologii de fracturi ale pumnului:

  • La persoanele vârstnice, cu osteoporoză (o scădere a mineralizării osoase, care fragilizează oasele și favorizează fracturarea mult mai ușor). Acestea pot suferi o astfel de fractură în cadrul unui traumatism ușor, o simplă alunecare cu sprijin pe mână.
  • La persoane tinere, care suferă diverse traumatisme de intensitate crescută în timpul practicării sporturilor de sezon (schi, patinaj etc.) și în cădere se sprijină pe mână, dezvoltând o fractură la acest nivel.

Fractura de pumn: simptome, diagnostic, tratament

Simptomul resimțit inițial în urma unei căderi cu sprijin pe mână este durerea în regiunea pumnului, spontană sau accentuată de palpare. Aceasta este urmată de umflarea regiunii și apariția edemului.

Frecvent, poate să apară o deformare tipică a pumnului, în funcție de tipul de deplasare a fragmentelor. Deformarea importantă a regiunii pumnului indică, de obicei, o deplasare a fragmentelor și o gravitate crescută a fracturii.

Pentru diagnostic este necesară examinarea clinică și efectuarea unei radiografii. În anumite cazuri, este necesară efectuarea unor investigații imagistice avansate, de tipul CT sau RMN, care aduc informații suplimentare necesare planificării tratamentului.

Gravitatea fracturilor de pumn depinde, în principal, de gradul de deplasare a fragmentelor, de gradul de fragmentare a osului în zona fracturii și de eventuala implicare articulară (când traiectul de fractură afectează sau nu zona acoperită de cartilaj, care intră în componența articulației pumnului).

Cu cât energia traumatismului este mai mare și cu cât calitatea osului este mai redusă, cu atât crește complexitatea unei astfel de fracturi.

Află care sunt metodele recomandate pentru tratamentul fracturilor de pumn și cum se pot preveni aceste fracturi din articolul realizat de Dr. Răzvan Dragomir, medic primar Ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Răzvan Dragomir - Medic primar Ortopedie și traumatologie
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir este medic primar Ortopedie și traumatologie, supraspecializat în chirurgie articulară reconstructivă și traumatologie sportivă la Spitalul Clinic SANADOR. Specializat în tratamentul afecțiunilor genunchiului, umărului și șoldului, Dr. Dragomir utilizează tehnici ...
citește mai mult