Cei mai gustoși cârnați de casă din porc și vită. Ce să pui în compoziție ca să iasă suculenți și cu ce trebuie spălate mațele ca să nu aibă miros

Rețetă cârnați de casă din carne de porc și vită • Ingrediente și mod de preparare cârnați de casă • Amestec de condimente pentru cârnați
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cei mai gustoși cârnați de casă din porc și vită. Ce să pui în compoziție ca să iasă suculenți și cu ce trebuie spălate mațele ca să nu aibă miros
Foto: Shutterstock

Cârnați de casă – aromați, suculenți, condimentați din belșug. Astăzi vă oferim rețeta de cârnați de casă din porc și vită cu care nu veți da greș și care s-ar putea, foarte probabil, să vă determine să renunțați la ideea de a mai cumpăra din magazin aceste preparate.

Mai jos, aflați ce ingrediente trebuie să conțină delicioșii cârnați de casă, cum se prepară și ce reguli trebuie respectate ca să obțineți un preparat foarte gustos.

Ingrediente și condimente pentru cârnați de casă

  • 1 kilogram pulpă de porc
  • 500 de grame pulpă de vită
  • 500 de grame fleică de porc
  • 6 lingurițe rase de sare
  • 1 linguriță cu vârf de piper
  • 1 linguriță rasă de boia iute
  • 4 lingurițe rase de boia dulce
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 linguriță rasă de cimbru uscat
  • o jumătate de linguriță de coriandru
  • o jumătate de linguriță de ienibahar
  • 400 de mililitri supă de oase
  • intestine de porc sau de oaie
Rețetă de cârnați de casă din porc și vită: suculenți, bine condimentați, delicioși
Sursa foto: Shutterstock

Cum se prepară cârnații de casă

Carnea se curăță de pielițe, se spală și se usucă bine, apoi se dă prin mașina de tocat.

Condimentele (piperul, ienibaharul, coriandrul) se macină/dau prin râșniță, pentru că astfel cârnații vor avea mai mult gust.

Nu se pun condimente pudră, din plic!

Peste carne se adaugă condimentele măcinate, boiaua dulce și cea iute, sarea, cimbrul uscat (acesta se pune întreg, nu măcinat, altfel va schimba culoarea cârnaților) și supa de oase în care a fiert și usturoiul pisat (se pune peste carne doar zeama aromată, nu și usturoiul).

Dacă nu aveți supă de oase, o puteți înlocui cu aceeași cantitate de apă rece, dar gustul nu va mai fi la fel de bun.

Se amestecă bine de tot carnea, timp de 20-30 de minute, astfel încât să se lege bine compoziția și condimentele să ajungă peste tot, gustul să fie uniform.

Acest frământat are un rol important – nu săriți peste această etapă și nu o faceți „în dorul lelii”. Așa veți obține cârnați fragezi, suculenți, pufoși.

De altfel, frământatul ca la carte e și secretul aluatului perfect de cozonac.

După ce frământați bine carnea, lăsați-o la frigider 12 ore. A doua zi se scoate carnea din frigider și se mai dă o tură de frământat de 10 minute.

Cum se curăță mațele pentru cârnați

Acum începe distracția – băgatul în maț!

Mai întâi de toate, ne ocupăm de intestine: le spălăm bine în apă călduță, cu grijă la unghii, să nu cumva să le ciupim. Intestinele spălate se lasă în apă cu puțin oțet sau suc de lămâie pentru o jumătate de oră – astfel se vor albi și nu vor mai avea mirosul acela neplăcut.

Trecem la umplut! Se scot cuțitul și sita din mașina de tocat, se pune tubul de umplut cârnați și se trage mațul pe el, încrețindu-l.

E de preferat ca pentru operațiunea asta să fie doi oameni: unul la băgat carnea în mașină, altul la manevrat mațul umplut cu carne pe partea cealaltă, ca să iasă cârnații fix așa cum trebuie: nici umpluți la maximum (poate să pleznească mațul), nici lăbărțați (vor avea o formă urâtă, neuniformă).

După ce terminați de umplut intestinele cu carne, faceți capete, așa cum vă place, apoi atârnați-i la loc uscat și răcoros, ca să se usuce, timp de 1-2 zile.

Ce-ar mai fi de făcut? Să-i puneți pe grătar la sfârâit – nu înainte să puneți în aplicare aceste trucuri care previn explodarea cârnaților –  și să-i mâncați! Cu poftă și cu voie bună, așa cum se cuvine în zi de sărbătoare. Dar nu uitați de moderație!

Rețeta aparține Ginei Bradea, autoarea blogului culinar pofta-buna.com.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult