Vitamina K: tipuri, beneficii, alimente

Vitamina K este probabil una dintre cele mai puţin cunoscute şi, tocmai de aceea, am pregătit o listă cu beneficiile sale şi de unde o putem asimila.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina K: tipuri, beneficii, alimente
Vitamina K: tipuri, beneficii, alimente

Cu toţii am auzit de vitaminele A, B, C, D, chiar şi E, dar de vitamina K? Vitamina K este probabil una dintre cele mai puţin cunoscute şi, tocmai de aceea, am pregătit o listă cu beneficiile sale şi de unde o putem asimila.

În primul rând, această vitamină este de două feluri: K1, care se regăseşte în furnzele verzi ale legumelor şi K2, care poate fi asimilată din mâncărurile fermentate. De asemenea, corpul nostru produce vitamina K2 din flora intestinală sau bacterii.

Vitamina K: beneficii

  • Vitamina K produce proteine care sunt esenţiale coagulării sângelui şi opresc sângerările.
  • Colaborează extraordinar alături de vitamina D pentru a permite calciului să ajungă în oase şi pentru a le face să fie mai puternice. Nivelul scăzut de această vitamină în organism duce la creşterea riscului unei fracturi.
  • Alte beneficii ale vitaminei K care nu au fost încă demonstrate ştiinţific este reducerea riscului de Alzheimer şi cancer la prostată.

Surse de asimilare

Doza zilnică variază în funcţie de vârstă, sex şi, bineînţeles, greutate. Oricum, un simplu ghid orientativ pentru adulţi este de 0,001mg de vitamina K la fiecare 1kg al corpului. Iată de unde poţi asimila această vitamină.

  • Ierburi: busuioc, salvie, cimbru, pătrunjel, coriandru, maghiran şi arpagic.
  • Legume cu frunze verzi: varză, spanac, muştar, funze de nap
  • Salată verde: ceapă de primăvară, creson de grădină, ridichi, salată verde, salată roşie, ţelină
  • Brasicacee: varză de Bruxelles, broccoli, varză creaţă şi conopidă
  • Condimente:  ardei iute, boia, praf de chili şi curry
  • Alte surse: sparanghel, fenicul, praz, murături, soia, ulei de măsline şi fructe uscate
Urmărește CSID.ro pe Google News