Copilul are diaree și febră ușoară? Pot fi simptome ale infecției cu un virus care circulă intens în sezonul rece

Infecția cu norovirus poate cauza diaree • Cum se transmite norovirusul • Ce alte simptome poți avea • Ce tratamente te ajută să scapi de diaree
  • Publicat:
Copilul are diaree și febră ușoară? Pot fi simptome ale infecției cu un virus care circulă intens în sezonul rece
Foto: profimediaimages.ro

Un virus care se răspândește cu ușurință în școli și în spitale în sezonul rece poate fi de vină pentru episoadele diareice care nu au drept cauză o alergie sau intoleranță alimentară. Acest virus este cunoscut și sub numele de „virusul Norwalk” (norovirus), fiind frecvent întâlnit în perioada septembrie-aprilie, deși poate fi contractat în orice moment al anului.

Pentru că suntem la început de iarnă, atât calendaristic, dar mai ales din punctul de vedere al temperaturilor, e important să recunoști simptomele infecției cu norovirus, căile prin care se transmite, dar și metodele prin care poți scăpa rapid de simptomele neplăcute, între care și diareea.

Cum se transmite norovirusul?

Virusul despre care facem vorbire este foarte ușor de contractat în spații închise și aglomerate, cum ar fi școlile, grădinițele, spitalele sau centrele de îngrijire pentru bătrâni.

Principala cale de transmitere este prin ingerarea/inhalarea particulele de salivă și cele respiratorii infectate.

De asemenea, transmiterea se poate face și prin consumul de alimente ori băuturi contaminate, atingerea suprafețelor contaminate (telefon, mâner etc.) și atingerea gurii sau a nasului cu mâinile neigienizate, scrie Centers for Disease Control and Prevention.

Care sunt simptomele infecției cu norovirus

Semnele infecției cu norovirus diferă în funcție de starea de sănătate a fiecărei persoane. Printre simptomele comune ale infecției cu norovirus, care debutează brusc, la 1-2 zile de la contractarea virusului, se numără:

  • Stare de greață
  • Vărsături (specifice mai ales copiilor)
  • Diaree apoasă (specifică mai ales adulților)
  • Crampe abdominale
  • Febră ușoară (între 38,5 și 38,8 grade Celsius)
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Oboseală

Chiar dacă astfel de simptome sunt oarecum similare răcelii obișnuite sau gripei și nu sunt severe, diareea și vărsăturile pot crește riscul de deshidratare și malnutriție, mai ales în cazul copiilor și vârstnicilor.

Cât timp ești contagios

Rata de contagiozitate este cel mai ridicată în primele 24-28 de ore de la debutul simptomelor, dar asta nu înseamnă că virusul este complet eliminat din organism – din contră, studiile arată că acesta poate rezista în corp până la 8 săptămâni.

Din păcate, simptomele pot persista mai mult de 2-3 zile, în special nesuferita diaree. În astfel de situații, este important să eviți contactul direct cu alte persoane, să rămâi la domiciliu și să urmezi un tratament naturist sau cu antidiareice care au efect rapid.

În cazul în care simptomele se înrăutățesc, sună neapărat medicul de familie pentru a primi îndrumări suplimentare!

Cum se tratează diareea cauzată de infecția cu norovirus

Nu există un tratament standard pentru infecția cu norovirus, dar cert este faptul că antibioticele sunt excluse din peisaj. Asta, deoarece antibioticele au efect doar într-o infecție bacteriană, nu într-una virală, așa cum este infecția cu norovirus.

Indiciile care îți pot semnala că diareea este cauzată de o infecție bacteriană sunt febra moderată sau crescută persistentă (între 38,9 și 39,4 grade Celsius) și urmele de sânge în materiile fecale.

Cea mai bună strategie prin care poți ameliora simptomele infecției cu norovirus sunt:

  • Hidratarea cu apă, supe, ceaiuri pentru a reface stocurile de apă pierdute prin vărsături sau diaree
  • Consumul de băuturi pe bază de electroliți
  • Administrarea de antidiareice pe bază de loperamidă – această substanță are efect rapid și stopează episoadele diareice prin încetinirea motilității intestinale. În plus, ajută la refacerea florei intestinale și contribuie la absorbția eficientă a nutrienților din alimentație.

Cum te poți proteja de infecția cu norovirus

Pentru a reduce la minimum riscul de infectare cu norovirus, spală-te pe mâini frecvent și corect, mai ales după ce mergi la toaletă, după ce schimbi scutecul copilului, înainte să gătești etc.

Nu te baza pe geluri dezinfectante – cea mai eficientă metodă de prevenire constă în spălarea cu apă și săpun.

O altă metodă de prevenție constă în dezinfectarea periodică a suprafețelor atinse frecvent de mai multe persoane, cum ar fi blatul de bucătărie, mânerele, vasul de toaletă etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult