Institutul Cantacuzino, pregătit să stocheze vaccinul anti-COVID

Vaccinul anti-COVID va fi stocat la Institutul Cantacuzino și la șase spitale militare. Pe 27 decembrie va fi făcut primul vaccin anti-COVID în România.
  • Publicat:
Institutul Cantacuzino, pregătit să stocheze vaccinul anti-COVID

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” va deveni centru de stocare pentru vaccinul anti-COVID. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat că țara noastră este pregătită să înceapă vaccinarea pe data de 27 decembrie.

Prima tranșă va consta în 10.000 de doze de vaccin, în aceeași zi cu toate celelalte țări din Uniunea Europeană, un simbol al faptului că este o luptă comună și că toți cetățenii europeni sunt tratați în mod egal.

În luna ianuarie, România va primi 600.000 de doze din vaccinul anti-COVID. Vaccinarea constă în două doze de vaccin,  administrate la interval de 21 de zile.

Prioritate la vaccinul anti-COVID vor avea personalul din domeniul sănătății, din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2 și personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei  funcționări a societății.

În momentul de faţă, Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. Mai avem în pregătire încă şase centre de stocare. Deja am pornit congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regional de stocare. Toate echipamentele sunt achiziţionate (…) Capacitatea de stocare este de 1,5 milioane de doze la Cantacuzino şi încă 200.000 de doze la centrele regionale, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, Șef de lucrări, medic primar Boli infecțioase și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Premierul interimar Nicolae Ionel Ciucă a declarat că a avut mai multe activităţi legate de modul de organizare şi punere în aplicare a tot ceea ce înseamnă schema de organizare şi funcţionare a campaniei de vaccinare.

Aş dori să mă opresc asupra unui aspect care este cât se poate de relevant şi asupra căruia cu toţii am căzut de acord că trebuie să ne concentrăm şi să găsim soluţiile cele mai fezabile. Este vorba despre comunicare, pentru că succesul acestei campanii va depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care vom comunica şi vom reuşi să ducem mesajul la cel care stă în faţa porţii sau pe o bancă în parc, încât să înţeleagă şi să aibă toate informaţiile necesare pentru a putea lua această decizie, a declarat premierul interimar.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a precizat că în țară vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare: Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare.

Totodată, dr. Gheorghiță a menționat că persoanele care vor fi vaccinate anti-COVID vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. În cazul în care, Doamne fereşte, apare o reacţie adversă, necunoscută, se va controla dacă s-au respectat condiţiile de păstrare, de transport ale vaccinului, criteriile de calitate, după care trebuie să facem trasabilitatea lotului de vaccin cu persoana vaccinată să vedem dacă e o problemă cu lotul respectiv. Persoana vaccinată poate să se vaccineze la Bucureşti şi să înregistreze o reacţie adversă fiind la Suceava. Acolo trebuie să dovedească, uite, am făcut vaccinul. E ca un bilet de ieşire din spital. Credem că este important ca fiecare persoană să aibă acest document, a precizat medicul.

Pentru mai multe informații oficiale despre campanie de vaccinare anti-COVID accesați vaccinare-covid.gov.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult