Dr. Mihai Craiu, despre COVID-19: „Copiii foarte mici se apără de acest intrus cu ajutorul imunității înnăscute”

Deși se vorbește zilnic despre coronavirus, întrebări și neclarități apar mereu. Iată câteva aspecte despre infecția cu SARS-CoV-2 la copii.
  • Publicat:
Dr. Mihai Craiu, despre COVID-19: „Copiii foarte mici se apără de acest intrus cu ajutorul imunității înnăscute”
Dr. Mihai Craiu, Sursa foto: Captură Youtube Recorder

Doctorul Mihai Craiu a vorbit despre efectele infecției cu virusul SARS-CoV-2 la copii într-o conferință live, la Pacientul 2.0. I-am adresat și noi întrebări despre contagiozitatea copiilor infectați cu SARS-CoV-2, despre capacitatea de apărare a organismului copiilor în infecția cu acest virus și despre cazurile în care pot apărea complicații din cauza coronavirus.

 

CSÎD: De ce copiii nu fac forme complicate de coronavirus, în general?

Dr. Mihai Craiu: Copiii, majoritatea lor, pot fi infectați și pot transmite și altora, dar sunt mult mai rar simptomatici, de două ori mai puțin decât adulții. În familie, putem lua de la copil, mai ales dacă merge în comunitate și poate aduce boala acasă.

Ce este imunitatea înnăscută?

CSÎD: Care este explicația cunoscută în acest moment pentru care copiii nu sunt o categorie de persoane la fel de afectată de coronavirus?

Dr. Mihai Craiu: Copiii foarte mici se apără de acest „intrus” cu ajutorul imunității înnăscute. Imunitatea înnăscută nu are nuanțe, nu este precum cea dobândită, care face anticorpi și care sunt foarte specifici. Imunitatea înnăscută e ca o bombă atomică: spulberă tot dușmanul fără niciun fel de discriminare. De aceea, copiii, de cele mai multe ori, se vindecă destul de rapid de această infecție. De altfel, copiii au și o oarecare experiență, pentru că ei fac deseori infecții cu coronavirus, adică virusurile comunitare, cele care fac muci în nas și roșu în gât.

Ce categorii de copii riscă să dezvolte complicații

CSÎD: Ce categorii de copii sunt expuși complicațiilor?

Dr. Mihai Craiu: Sunt foarte puțini copii care fac complicații. Cei care fac complicații au anterior infecției cu SARS-CoV-2 o afecțiune gravă fie cu deficit imun, adică sunt foarte bolnavi, fie au un istoric de răspuns inadecvat în fața unei medicații cu potențial pe inflamație.

Cei mai mulți copii, cei care nu au probleme grave de sănătate, vor avea ceva care seamănă cu o bronșită. La copil nu este atât de rău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult