Dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterolog, a vorbit despre cât de important este să evităm excesul culinar, mai ales în timpul sărbătorilor când s-a creat obiceiul de a consuma din abundență alimente grase. Excesul de grăsimi poate duce la boli banale sau mai grave, care în unele cazuri pot fi imprevizibile, ducând inclusiv la moarte. Declarația a fost făcut în cadrul webinarului „Cum ne menținem starea de sănătate în perioada Sărbătorilor?”, powered by Sanador.
„Eu sper că aceste sărbători care sunt altfel, cuvântul de ordine să fie acela de cumpătare. Orice exces este dăunător. În afară de răul pe care ți-l faci singur – că dereglezi sistemul nervos, digestiv, răbufnesc boli care poate sunt cronice și liniștite – trebuie să ținem seama și de atmosfera care ne înconjoară, spitalele sunt suprasolicitate, camerele de garda la fel. Cuvântul de ordine trebuie să fie cumpătare”, spune dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterolog.
„O alimentație echilibrată trebuie să cuprindă toate principiile alimentare. Foarte mulți țin post. După o perioadă de post, în momentul în care te trezești peste noapte și mănânci de toate în cantități mari, normal că se dereglează sistemul digestiv și pancreasul, iar colecistul funcționează anapoda.
Trebuie ținut seama de excesul de grăsimi pentru că la români se mănâncă porc, tot felul de preparate de porc, sarmale. Toate acestea dăunează organismului, pot declanșa colica biliară, gastrită acută, pancreatită. Pancreatitele sunt foarte foarte imprevizibile. Poate să fie o banală pancreatită eritrematoasă, la care după câteva zile de regim te liniștești, dar poate să fie și o pancreatită ulcero-necrotică și să mori”, explică medicul.
„Etimologia pancreatitelor este bine cunoscută. Cele mai cunoscute sunt pancreatitele biliare. Apare în contextul preexistenței unei litiaze biliare. Urmează cele datorate abuzului de alcool, sau combinate. Mai există și pancreatite autoimune, dar acestea sunt foarte rare. Pot fi și doar reacții pancreatice care se pot asocia unei gastrite acute sau în contextual unei colici biliare”, afirmă medicul gastroenterolog.
„Cei care se cunosc cu probleme trebuie să respecte dieta lor de baza, nu trebuie să mănânce gras, condimentat, să nu mănânce mult, să fragmenteze mesele. Să evite în special alcoolul, condimentele și mâncărurile grase”, spune doctorul.
„O doză rezonabilă de alcool ține de organismul fiecăruia și de obiceiul de a consuma alcool. Ocazional, este chiar sănătos să consumi un pahar de vin, din când în când, sau o bere vara.
Consumul de alcool devine dăunător când este în exces. Una e să bei un pahar, două la o masă, alta e să bei în exces”, explică dr. Teodor Bădescu, medic primar gastroenterolog.