Remedii pentru durerea de burtă – ghimbir, turmeric, suc de roșii și varză murată

Aceste remedii te ajută să scapi de durerea de burtă cauzată de excesele culinare. Ține la îndemână ghimbir, turmeric, suc de roșii și varză murată.
  • Publicat:
Remedii pentru durerea de burtă - ghimbir, turmeric, suc de roșii și varză murată

Durerea de burtă sau de stomac poate avea numeroase cauze, de la mâncarea gătită necorespunzător până la boli cronice sau mâncat excesiv. Chiar dacă în majoritatea cazurilor durerea de burtă dispare de la sine în câteva zeci de minute sau ore, dacă este însoţită de dureri de cap, diaree, senzaţie de greaţă şi vărsături, ar putea fi un semn că suferi de gastroenterită, cunoscută şi sub numele de răceală la stomac, caz în care, mai mult ca sigur, vei avea parte de câteva zile de chin.

În astfel de situaţii, e bine să ştii că există remedii care ameliorează simptomele neplăcute. Vezi mai jos care sunt recomandările specialiștilor!

https://www.csid.ro/health/sanatate-health/10-boli-care-se-manifesta-prin-dureri-de-stomac-16165949/

Băutură cu ghimbir și turmeric pentru durerea de burtă

Ghimbirul și turmericul sunt excelente, deoarece au proprietăţi antiinflamatoare, spune dr. Emeran Mayer, gastroenterolog şi profesor la catedra Universităţii California din Los Angeles.

Ambele sunt plante rădăcinoase cu efecte antibacteriene şi pot ameliora semnificativ efectele neplăcute ale tulburărilor digestive, scrie TIME.

Evită băuturile din comerţ cu ghimbir, cum ar fi sucurile, pentru că acestea conţin foarte mult zahăr. În schimb, prepară acasă o băutură naturală din apă infuzată cu câteva bucăţele de ghimbir sau pudră de turmeric.

Dacă vă confruntaţi cu greață și vărsături, cel mai probabil nu veţi avea poftă de mâncare, aşa că o băutură proaspătă va fi mai mult decât oportună, spune dr. Joseph Murray, gastroenerolog la Clinica Mayo.

Sucul de roșii reface nivelul de electroliți pierduți

Pentru că vărsăturile repetate şi lipsa poftei de mâncare te privează de vitamine, minerale şi alte substanţe nutritive de care organismul tău are nevoie, este indicat să consumi cât mai multe lichide care să refacă nivelul de electroliţi – în principal, sodiu, potasiu şi glucoză.

Chiar dacă primul gând e să vă cumpăraţi o băutură pentru sportivi, cum ar fi Gatorade, renunţaţi la idee, pentru că sunt şi alte opţiuni, mult mai sănătoase, cum ar fi sucul de roşii, adaugă dr. Murray.

După ce durerea de burtă se ameliorează şi nu mai simţi nevoia să verși, cu siguranţă ți se va face foame, dar nu te năpusti asupra unui platou mare cu bunătăţi sau în primul fast-food, recomandă medicii.

Alimente care reglează tranzitul intestinal

Cu toţii ştim deja că orezul, bananele şi pâinea prăjită sunt alimente indicate pentru ameliorarea tranzitului intestinal, dar dacă vei consuma doar aceste alimente, te vei priva de toţi nutrienţii necesari. Adaugă pe listă alimente precum cereale integrale, crackerşi sau legume cu frunze verzi.

În acelaşi timp, faceţi tot posibilul şi evitaţi lactatele, alimentele bogate în grăsimi (inclusiv avocado şi nuci), mâncărurile condimentate, alcoolul şi cafeaua, care vă pot agrava durerile de stomac, recomandă dr. Joel Mason, de la Universitatea Tufts.

De evitat suplimentele cu probiotice. Mai bine o varză acră să mâncăm!

Cât priveşte probioticele, specialiştii încă nu sunt decişi în privinţa eficienţei lor. Deşi s-a demonstrat în ultimii ani că probioticele ar avea efecte benefice asupra tranzitului intestinal, nu sunt încă suficiente dovezi care să susţină ideea că suplimentele cu probiotice ar face bine la stomac în cazul în care ai suferit o intoxicaţie alimentară sau orice altă problemă digestivă.

Chiar dacă suplimentele cu probiotice sunt considerate sigure pentru majoritatea persoanelor, în cazul în care sunt administrate pe fondul unui sistem imunitar scăzut, ar putea face mai mult rău decât bine. Cel mai bine ar fi să consumaţi alimente tradiţionale bogate în probiotice, precum chefirul, varza acră şi ceaiul de Kombucha, spune dr. Mayer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult