Detartrajul dentar – ce probleme apar dacă nu mergi la dentist pentru îndepărtarea tartrului

  • Publicat:
Detartrajul dentar – ce probleme apar dacă nu mergi la dentist pentru îndepărtarea tartrului

Detartrajul dentar trebuie făcut de 1-2 ori pe an și este esențial pentru sănătatea dinților tăi.

Află mai jos care sunt cauzele apariției tartrului, cum poate fi acesta prevenit și în ce constă detartrajul dentar.

Tartrul (placa bacteriană) – de ce apare și cum se manifestă?

Chiar și o cantitate modestă de bacterii poate fi suficientă pentru a-ți irita gingiile, dacă este lăsată să se acumuleze și să formeze placa bacteriană. Bacteriile folosesc glucidele din alimente pentru a produce acizi care pot irita gingiile și pot afecta smalțul dentar, cauzând formarea cariilor.

Toxinele produse de bacterii pot provoca, de asemenea, inflamația și lezarea țesutului gingiilor, conducând la dilatarea vaselor sangvine în regiunea afectată.

Cel mai des întâlnită greșeală care determină apariția plăcii bacteriene este determinată de periajul dentar deficitar, dar mai ales de faptul că periuța nu poate pătrunde toate zonele care necesită să fie curățate. Astfel vor apărea depunerile de tartru, care sunt localizate de obicei în jurul dinților sau sub gingii.

Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată prin periaj dentar zilnic și utilizarea regulată a aței dentare, cu timpul ea poate deveni dură, formând tartrul dentar.

Tartrul este o substanță dură care se acumulează de-a lungul liniei gingivale și care aderă strâns la suprafața dinților, împiedicând curățarea lor adecvată.

Această lipsă a înlăturării tartrului în timp util conduce spre afecțiuni gingivale, care dacă progresează pot afecta calitatea dinților.

Prezența bacteriilor poate provoca și retracția gingivală cu formarea unor mici cavități sau „buzunare”, în care ulterior se acumulează și mai multă placă bacteriană.

Cu timpul, aceste cavități se adâncesc, afectând oasele și țesuturile moi care mențin în poziție și protejează dinții.

Dacă nu este ținută sub control, placa bacteriană poate duce la apariția unui șir de probleme, începând cu sângerări gingivale și inflamația gingiilor din cauza gingivitei, până la probleme mai serioase, precum parodontita și chiar pierderea dinților.

Detartrajul dentar – cum se desfășoară

Procesul de înlăturare a tartrului nu este unul complex. Pașii sunt următorii:

  • Prima etapă este definită de curățarea locului în care placa s-a depus. Astfel, se folosesc ustensile specifice unui cabinet stomatologic.
  • A doua etapă este determinată de lustruirea dinților, prin care aceștia capătă o suprafață netedă. Nu se discută doar despre un proces prin care aspectul dinților se schimbă, ci și despre prevenirea unei noi depuneri.

Cum previi apariția tartrului

Există modalități simple prin care poate fi prevenită apariția plăcii bacteriene, precum:

  • folosirea unei paste de dinți pe bază de fluor
  • periajul dentar realizat corect, cu mișcări care să curețe cel puțin 90% din suprafața dinților – un periaj corect durează circa 2 minute
  • folosirea aței dentare – aceasta ajută la curățarea spațiilor dintre dinți, unde o periuță normală nu poate ajunge
  • folosirea unei periuțe electrice sonice folosită de-a lungul liniei gingivale, care efectuează mișcări în lungul axului dintelui și le evită pe cele orizontale
  • clătirea cu apă de gură, care ajută la menținerea sănătății gingiilor
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult