Scrisul de mână nu trebuie uitat! Ce beneficii are pentru creier și sănătatea emoțională

  • Publicat:
Scrisul de mână nu trebuie uitat! Ce beneficii are pentru creier și sănătatea emoțională

Scrisul de mână are multe beneficii cognitive. Ne întărește abilitățile de citire și procesare a limbajului. Mai mult, încetinește procesul de gândire, oferindu-i celui care scrie timp să se gândească la cuvinte, la modul în care sunt scrise și la structura scrisului. Scrierea de mână ne poate îmbunătăți și memoria.

Nu este o surpriză faptul că, pe măsură ce tehnologia a devenit din ce în ce mai integrată în viață noastră de zi cu zi, scrisul de mână a fost oarecum uitat. Ușurința procesării textelor și dezvoltarea de aplicații care ne permit să sincronizăm ideile noastre pe mai multe dispozitive au făcut ca scopul scrierii de mână să fie aproape redundant. Cu toate acestea, actul scrisului de mână nu trebuie uitat!

Există ceva incredibil de puternic în a-ți pune amprenta pe hârtie. Este momentul acela în care o idee îți părăsește mintea și pentru prima dată te privește. Nu am reușit niciodată să reproduc digital această experiență, a răspuns Ryder Carroll, autorul cărții Metoda Bullet Journal, la întrebarea de ce preferă să-și păstreze notițele pe hârtie.

Scrisul de mână este mai puțin restrictiv și are multe avantaje atât funcțional, cât și creativ. În plus, există un alt punct important: scrisul de mână reprezintă o parte unică a culturii și identității noastre la care nu ar trebui să renunțăm atât de ușor.

Cum reușește această deprindere să ne aducă mai aproape de palierul interior al ființei? Cum poate scrisul de mână să transforme fiecare clipă, să ne transpună în complexitatea valorilor și să contureze visurile și trăirile noastre cele mai intense, aflați în rândurile de mai jos.

Scrisul de mână – beneficii pentru creier și sănătatea emoțională

Deși s-a susținut că tastarea ne poate permite să ne concentrăm mai mult pe ceea ce ascultăm, de fapt, unele cercetări au descoperit că scrisul de mână creează căi unice în creier – îi determină pe cei care și-au luat notițe cu pixul pe hârtie să-și amintească mai bine conținutul decât cei care și-au luat notițele tastând.

Un alt beneficiu extraordinar este lipsa distragerilor online – poate fi liniște deplină în jurul tău, singurul lucru de care ai nevoie sunt propriile gânduri, pix și hârtie. Poți vedea acest lucru și ca pe un exercițiu pentru o adevărată introspecție.

Nu ai nevoie de informații din lumea exterioară, actualizări de stare, e-mailuri, diferite fonturi, muzică. Ești doar tu cu ideile tale așternute pe hârtie. Numai gândul la acest beneficiu te face să te relaxezi cu adevărat.

Scrisul de mână este, de asemenea, o sursă de luciditate: luminează haosul, pune ordine în dezordine, dă un cadru (pagina, linia, cuvintele, punctuația) gândului. Este posibil să deblocheze situații aparent fără speranță.

Scrisul de mână este un mod de a ieși din confuzie, de a te elibera de strânsoarea unor emoții puternice și a da curs senzațiilor ce pătrund prin corp. În această traversare vorbim despre aceste emoții inconfundabile pe care nu le putem exterioriza prin grai.

De asemenea, este o sursă de calm și eliberare, un mod de a încărca cuvinte cu o greutate care, până atunci, au îngreunat inima, de a scăpa de un secret sau pur și simplu de a lăsa să zboare un cuvânt care vrea să se exprime. Acest scris eliberator poate rămâne intim sau poate fi împărtășit.

În cele din urmă, a te răsfăța în scris este o modalitate excelentă de a stimula creativitatea: a pune cuvinte pe o pagină goală este ca și cum ai picta o imagine. Începem cu mici atingeri și apoi mergem treptat spre o imagine, o poveste. Fie că uneori cuvintele sunt confuze, neînfrânate sau ordonate cu înțelepciune, nu contează.

Simplul fapt de a povesti în scris un eveniment stabilește o distanță față de acesta și, făcând acest lucru, facilitează înțelegerea și acceptarea acestuia, mai ales dacă a fost un eveniment negativ.

Scrisul de mână este și un mod de a face un bilanț, de a digera simbolic ceea ce ni se întâmplă zi de zi. A scrie de mână înseamnă, pe scurt, a da trecutului un viitor.

Fie că ia forma unui jurnal, a unei scrisori, poezii, știri,  scrisul de mână construiește punți între trecut, prezent și viitor și ne însoțește pe calea existenței.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult