Despre carbohidrați s-au scris și se scriu numeroase cărți, lucrări științifice, articole, pentru că interesul tuturor pentru această grupă de macronutrienți este major. Există trei tipuri importante de maconutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului uman: carbohidrați, proteine și grăsimi.
Carbohidrații sunt prezenți în diverse forme în multe alimente din dieta omului modern. Fie că vorbim de cereale integrale, pâine, legume, leguminoase, fructe, cartofi, orez, dulciuri concentrate și lactate, toate acestea conțin carbohidrați în diverse tipuri și concentrații.
Carbohidrații sunt surse importante de glucoză pentru organismul uman, ceea ce îi face de nelipsit într-o dietă echilibrată. Proporția de carbohidrați într-un regim alimentar echilibrat ar trebui să varieze între 45 și 65 la sută. Însă acești carbohidrați ar trebui să provină din alimentele care îi furnizează pe cei cu absorbție lentă.
Când vorbim însă de îngrășare și cure de slăbire, carbohidrații pot fi făcuți responsabili pentru acumularea de kilograme în plus. Aceasta mai ales dacă vorbim de carbohidrații cu absorbție rapidă din zahăr, miere, sucuri de fructe.
Multe dintre curele de slăbire au astăzi la bază reducerea drastică a carbohidraților cu absorbție rapidă, dar cu păstrarea celor cu absorbție lentă. De altfel, carbohidrații cu absorbție lentă sunt recomandați și persoanelor cu diabet tocmai pentru a ține valorile glicemiei sub control.
Pentru a afla cât este de important să avem carbohidrați în dietă, am stat de vorbă cu medicul primar nutriționist Mihaela Bilic. Celebrul nutrițonist explică pe larg valoarea carbohidraților și cum ar trebui să arate o farfurie sănătoasă din punct de vedere nutritiv.