Vitamina D este, de fapt, o grupă de vitamine liposolubile (care se dizolvă în grăsimi). Cele mai importante 2 forme ale vitaminei D sunt vitamina D2 si D3. Vitamina D2 provine din surse vegetale, iar vitamina D3, din surse animale. Vitamina D3 este forma cea mai eficientă și mai de calitate. Iată tot ce trebuie să știi despre vitamina D și de ce este necesară.
Deficitul de vitamina D reprezintă un nivel scăzut de vitamina D în sânge. Deficitul de vitamina D este asociat, în principal, cu o serie de afecțiuni osoase: rahitism, osteoporoză și osteomalacie.
Vitamina D are o serie de beneficii importante asupra organismului, mai ales în perioada creșterii și dezvoltării din viața intrauterină și din copilărie.
Deficitul de vitamina D nu se manifesta evident de la început. După o perioadă mai lungă în care aportul de vitamina D a fost scăzut, deficitul de vitamina D ar putea provoca anumite simptome:
Deficitul de vitamina D este cauzat de o alimentație dezechilibrată care nu include alimente din toate grupele alimentare. Lipsa expunerii la soare cauzează deficit de vitamina D, deoarece soarele ajuta la sinteza unei cantități mari de vitamina D în organism.
Unele afecțiuni ale sistemului digestiv precum tulburările de absorbție, dar și intervențiile chirurgicale de îndepărtare a unor porțiuni din sistemul digestiv pot provoca un deficit de vitamina D.
Necesarul de vitamina D diferă în funcție de vârstă, de climă și de starea de sănătate. Adulții sănătoși au nevoie de 400-600 UI (unități internaționale) zilnic. Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani au nevoie de 800 UI vitamina D zilnic.
Persoanele care suferă de boli ale sistemului osos au nevoie de o cantitate mai mare recomandata de medic.
Tot ce trebuie să știi despre vitamina D și de ce este necesară în meterialul video.