Creșterea unui copilul nu este o sarcină ușoară, de aceea, orice ajutor este binevenit, mai ales prietenia dintre mame. Atunci când ai o prietenă aproape – care este și ea mama la rândul ei – este mai simplu să crești un copil. Păstrați-vă prietenele aproape sau faceți-vă unele noi, tocmai pentru a vă fi de ajutor! Iată cum puteți să interacționați cu prietenii voștri.
Faceți pași mici
Primele luni ale beblușului sunt greu de gestionat, mai ales dacă nu ați mai avut copii. De aceea, în trecut, întreaga comunitate dădea o mână de ajutor unei familii în care se năștea un copil. Astăzi, când nu mai avem familiile aproape, este important – pentru a evita momentele de epuizare, certurile și reproșurile din cuplu – să avem ajutoare, mai ales prietene care sunt și ele mame. Gândiți-vă care vă sunt prietenele care vă pot ajuta cu un sfat, o vorbă bună sau chiar informații de parenting și țineți-le aproape. Dați-le un mesaj, sunați-le și spuneți-le ceea ce simți. Nu vă fie teamă să recunoașteți atunci când tvă simțiți copleșită și să le cereți sfaturi legate de dificultățile pe care le întâmpinați! Reluarea și reîntărirea relațiilor de prietenie cu amici care au și ei copii e foarte importantă în această perioadă! Prietenia dintre mame poate fi salvatoare!
Adevărul este că avem nevoie de alte mame pentru a ne ajuta să trecem prin această etapă a vieții. În plus, atunci când simțiți că aveți nevoie de o pauză, e bine să aveți o persoană care vă poate asculta, care vă poate fi alături. Dacă păstrați relațiile vechi deschise și accesibile, odată ce un vechi prieten devine părinte sau este puțin mai ocupat cu proprii copii, s-ar putea ca acest lucru să vă reîntărească prietenia, spun specialiștii. Asigurați-vă că ai prieteni care vă pot fi aproape cu sfaturi, dar și fizic, atunci când doar ce ați născut.
Amintiți-vă, alți părinți sunt la fel de susceptibili să vă urmeze sfaturile bine intenționate precum sunteți și voi să le urmați pe ale lor. Nu oferiți feedback nesolicitat decât dacă simțiți că practicile lor reprezintă un pericol pentru copiii voștri! Dacă sunteți hotărât să vă propovădiți propriile credințe la fiecare pas, este posibil să deveniți din ce în ce mai evitat de prieteni. Și nu vă doriți acest lucru!
Lăsați lucrurile să se desfășoare natural
Va dura ceva timp până când ne vom da seama dacă noile noastre prietenii pot fi într-adevăr de încredere, spun specialiștii. Important este să nu forțăm absolut nimic și să lăsăm lucrurile să se desfășoare în mod natural. Fiecare dintre noi va avea nevoie de timpul său propriu pentru a evolua, iar dacă există chimie între voi și prietenii voștri, cu siguranță relația va înflori minunat, pe termen lung.
Fiți toleranți
Nu toți prietenii voștri vor fi de acord cu stilul vostru de parenting, dar nici voi cu ale lor. Din acest motiv, încercați să fiți toleranți. Poate că practicile prietenilor voștri vă vor ajuta ceva ani mai târziu, așa că păstrați-vă mintea deschisă și nu judecați!
Noii voștri prieteni nu se înțeleg bine cu vechii voștri prieteni
Da, acest lucru poate fi văzut ca o problemă, însă amintiți-vă că la voi este cheia! Comportați-vă cât mai natural și nu evitați să invitați toți prietenii la evenimentele pe care le organizați ( zile de naștere sau aniversări ale căsătoriei). Fiți voi înșivă și încercați să aflați ce anume îl deranjează pe fiecare în parte, pentru a remedia situația cât mai corect, evitând să dați naștere la scenarii nefondate.
Amintiți-vă că acum sunteți adulți, iar relațiile de prietenie nu mai sunt ca cele din liceu
Pentru mulți dintre noi, încercarea de a ne face prieteni deschide răni dureroase din copilărie, când poate am simțit că nu aparținem niciunui grup și nu aveam nici cea mai mică idee despre cum să ne integrăm. Ne așteptăm să fim respinși de grupul la care dorim să ne alăturăm, dar este important să nu presupuneți ce este mai rău doar pentru că durează ceva mai mult timp să intrați în contact cu anumiți oameni. Aveți răbdare și câștigați-le încrederea, în timp și îi lăsați și pe ei să o câștige pe a voastră.
Fiți bune cu alte mame
Pe măsură ce copiii cresc și prietenia lor devine importantă, prietenia dintre mame va da roade, spun specialiștii. Ajutați mămicile din comunitatea voastră ori de câte ori au nevoie, iar acest lucru vă va asigura prietenii trainice și frumoase. Nu uitați, favorurile se întorc tot timpul, iar simplul fapt că alegem să avem grijă de copilul unei mămici atunci când ea merge să se tundă, nereușind să mai facă acest lucru de luni de zile, ar putea fi un gest incredibil de special, pe care aceasta să îl aprecieze enorm și în cele din urmă să se clădească o frumoasă relație între voi!