Persoanele care suferă de long COVID spun că experimentează un simptom nou: un miros puternic de pește și sulf.
Efectul secundar neobișnuit, cunoscut ca parosmie – o deformare a mirosului – afectează atât tinerii cât și vârstinicii.
Nirmal Kumar, medic ORL chirurg spune că acest simptom „este foarte ciudat și unic”. Kumar este printre primii medici care au identificat, în martie, lipsa mirosului în cazul unor pacienți cu coronavirus.
El a notat acum că în rândul miilor de pacienți pe care îi tratează pentru long COVID, în Marea Britanie, o pare dintre ei experimentează parosmie, potrivit Sky News.
Kumar a declarat că bolnavii au halucinații olfactive, mai exact „mirosul lor este deformat și în mare pare neplăcut, din păcate”.
El a adăugat că este „cu adevărat deranjant pentru pacienți și calitatea vieții lor este afectată enorm”.
Long COVID este termenul care descrie efectele coronavirusului care poate continua săptămâni sau luni de la infectare.
Descriindu-l ca un „virus neurotrop”, prof. Kumar a explicat: „Acest virus are o afinitate pentru nervii de la nivelul capului și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului”.
„Dar probabil afectează și alți nervi, neurotransmițători – mecanismul care trimite mesaje la creier”, a adăugat expertul.
Daniel Saveski, un bancher de 24 de ani care locuiește în Londra, spune că și-a pierdut mirosul și gustul timp de 2 săptămâni după ce s-a infectat cu coronavirus, în martie, iar de atunci a rămas cu parsomie.
El spune că lucrurile cu miros puternic, precum coșurile de gunoi, au acum un miros arzător, asemănător cu sulful sau miros „ca pâine prăjită”.
„Îmi scade plăcerea de a mânca și e puțin deprimant să nu poți mirosi anumite alimente”, a adăugat el.
Lyn Corbett, un alt pacient cu long COVID, în vârstă de 52 de ani, spune că și pentru ea s-a schimbat mirosul din cauza coronavirusului.
„Cele mai multe lucruri miros dezgustător, acest miros dulce-bolnav care este greu de descris, deoarece nu l-am mai întâlnit până acum”, a declarat ea.
Femeie, care era „dependentă de cafea” spune că băutura ei preferată miroase acum „insuportabil” a bere și petrol.
Medicii le recomandă celor care suferă parosmie să urmeze „exerciții de miros”, care includ mirosirea trandafirilor, lămâilor, uleiurilor de eucalipt în fiecare zi timp de 20 de secunde.
Prof. Kumar este de părere că pacienți își vor recăpata mirosul până la urmă.