Carbohidrații sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului, dacă sunt de calitate și în cantități limitate. Cea mai bună sursă o reprezintă carnea, dar există și alternative vegetale. Proteinele din legume sunt incomplete, în sensul că nu conţin toţi aminoacizii esenţiali, prin urmare este recomandat să fie combinate tot timpul cu cereale integrale.
Soia este unul din cele mai sănătoase alimente, conţine nu doar multe proteine, dar multe minerale, vitamine şi fibre. La 100 de grame de boabe mature de soia, prajite uscat (fara ulei) avem 39,58 g proteine, la 100 g de boabe mature de soia, fierte, fără sare, avem 16,64 grame de proteine.
Mazărea – 130 de grame asigură cam 3,5 grame de proteine. Poţi încerca o reţetă delicioasă de supă cremă de mazăre.
Spanacul – tot la 130 de grame beneficiezi de 3 grame de proteine. În căutarea unei reţete? Avem una specială pentru tine!
Cartofi copţi – un cartof de mărime medie conţine în jur de 3 grame de proteine. Poţi încerca şi o dietă pe bază de cartofi şi urdă, cu rezultate excelente pentru siluetă.
Broccoli – conţine, pe lângă circa 2 grame de proteine per porţie, şi multe fibre (2,6 grame). Se poate consuma gătit la abur, cu parmezan ras.
Sfecla roșie este un super aliment, poate fi consumată coaptă, fiartă sau crudă, în salată asociată cu morcov ras.
Rădăcina de pătrunjel și păstărnacul coapte sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre.
Dovleacul este o legumă bogată în nutrienți esențiali și poate fi consumat în multe feluri: supe, piure, copt.
Năutul, lintea și legumele boabe sunt surse sănătoase de fibre, carbohidrați și proteine.
Pentru cele mai multe beneficii nutriționale, morcovii trebuie consumați cruzi, ca atare sau în salate.
Porumbul, consumat fiert sau copt, este o sursă bogată în carbohidrați, dar și în fibre.
Cartofii dulci pot fi consumați copți, sub formă de piure sau chipsuri coapte în cuptor, cu un praf de sare și piper.