Virusul SARS-CoV-2 a dat lumea peste cap, însă după un an în care ne-am luptat cu el, am învățat cum să îl ținem sub control, cel puțIn cât de cât. Unul dintre instrumentele prin care coronavirusul poate fi ținut sub control este testarea.
Există mai multe tipuri de teste COVID-19 prin care poate fi descoperit virusul în organism sau pot fi descoperiți anticorpii produși în urmă infecției, în așa fel încât persoanele care sunt bolnave să se poată izola.
Sunt teste care se fac pe baza secrețiilor nazale și faringiene. Sunt complexe și necesită prelucrarea în laborator, pentru a se evidenția ARN-ul viral. Pentru a fi eficiente, testele trebuie să se facă atent, de personal specializat.
Un test RT-PCR pozitiv arată că persoană este infectată cu virusul și că poate să îl răspândească.
Avantajele majore ale testelor RT-PCR sunt următoarele:
Din păcate, necesită timp destul de mult pentru prelucrare, nu sunt tocmai ieftine și nu arată prezența anticorpilor.
Sunt teste care identifică prezența proteinelor de coronavirus, însă nu sunt foarte eficiente. Aceste teste se fac tot pe baza secrețiilor nazofaringiene. Au avantajul de a fi ieftine, de a indica infecția în faza acută a bolii și de a fi ușor de aplicat. Din păcate, nu sunt exacte.
Sunt teste rapide care pot identifica prezența anticorpilor. De asemenea, un test de anticorpi coronavirus la preț mic poate fi aplicat ușor. Din păcate, la fel ca testele bazate pe detecția de antigen, nu sunt tocmai exacte. În plus, nu pot detecta infecția activă, ci doar anticorpii rămași în urma infecției.
Se fac prin utilizarea sângelui venos colectat de la pacient. Acestea pot indica trecerea prin infecție și pot monitoriza răspunsul sistemului imunitar la boală. Din păcate nu detectează infecția acută și nu pot preciza dacă anticorpii protejează împotriva unei noi îmbolnăviri.
Este indicat să faci un test COVID-19 dacă care ai intrat în contact cu o persoană infectată sau dacă ai simptome specifice coronavirusului.
Cele mai recomandate teste sunt cele RT-PCR. Chiar dacă sunt mai costisitoare, acestea sunt foarte eficiente și pot contribui mult mai bine la evitarea răspândirii virusului.
Testele rapide pot fi și ele eficiente, însă doar în situațiile în care nu poate fi efectuat un test RT-PCR.
Pe lângă test, în momentul în care ai simptome sau știi că ai intrat în contact cu o persoană infectată, este bine să te izolezi acasă, pentru a preveni infectarea altor persoane. Chiar dacă în multe cazuri coronavirusul generează o boală ușoară, prin care majoritatea oamenilor trec fără probleme mari, în anumite situații poate să fie mortal.