Valeria Vîrlan: ”Golurile de afecțiune resimțite în copilărie se cer umplute cu adicții la vârsta adultă”

Să fii părinte este o provocare. Să fii copil este o provocare. Însă provocarea a atins cote neașteptat de ridicate atât pentru părinți cât și pentru copii în pandemia de coronavirus aflată în plină desfășurare.
  • Publicat:
Valeria Vîrlan: ”Golurile de afecțiune resimțite în copilărie se cer umplute cu adicții la vârsta adultă”
Valeria Virlan, psiholog psihoterapeut

Închiderea școlilor, a grădințelor, școala online, grădinița online, lipsa și reducerea interacțiunilor cu alți copii, petrecerea timpului în casă, managerierea resurselor, pierderea locului de muncă, despărțiri, violență fizică, violența psihică, boli, teama de îmbolnăvire, teama de moarte sunt câteva dintre capitolele ce scriu relația dintre părinți și copii în pandemie. Psihologul și psihoterapeutul Valeria Vîrlan vorbește despre cum putem îmbunătăți relațiile dintre părinți și copii.

CSÎD: Ce probleme semnalezi ca vor apărea pentru părinții care nu au reușit să găsescă resurse pentru buna manageriere a timpului și relației cu copilului?

Valeria Vîrlan: Diferă de la caz la caz. Depinde de mai mulți factori: cât de neglijat/abandonat s-a simțit copilul? A existat sau nu un bunic prin preajmă? Mai sunt frați/surori în familie? Vârsta copilului, etc. Teoretic, golurile de afecțiune resimțite în copilărie se cer umplute cu adicții la vârsta adultă.

Golurile sufletești din copilărie se pot transforma în adicții la maturitate

CSÎD: Explică-ne te rugăm.

Valeria Vîrlan: Da. Pot apărea adicții la maturitate. Pentru că persoana va căuta permanent o modalitate de autoalinare a unei stări de vid interior. Și asta este doar un aspect. Efectele pot fi multe și diverse. Însă nu putem generaliza, depinde de la caz particular la caz particular în parte.

Trebuie să fim sinceri cu copiii și în pandemie

CSÎD: Ce trebuie să știe copiii ca să înțelegă noua situație și să le acorde părinților timp pentru lucru?

Valeria Vîrlan: Cred este important să fim sinceri cu copiii noștri și să nu încercăm să-i mințim sau să-i manipulăm despre situația actuală. Evident, nu este nevoie de mesaje alarmiste, ele nu sunt bune nici pentru adulți, mai ales pentru copii. Însă putem să le explicăm de la o anumită vârstă încolo că omenirea trece printr-o perioadă de provocări, care, asemeni pentru un erou din poveste, îl vor face mai puternic, mai înțelept. Și fiecare dintre noi suntem eroi din poveste, deci fiecare vom ajunge mai puternici și mai înțelepți.

CSÎD: Ce trebuie să știe părinții despre nevoile copiilor chiar și în pandemie?.

Valeria Vîrlan: Părinții trebuie să știe că indiferent de ceea ce spun copilului, ceea ce primează este felul în care copilul se simte efectiv în relația cu părintele sau: se simte securizat, important, văzut? Pentru că mai important decât volumul de timp petrecut cu copilul și, evident calitatea acestui timp (adică un timp în care onorăm conexiunea deplină unul cu celălalt), este predictibilitatea și ritmicitatea acestui timp. Ce vreau să spun este ca un copil are nevoie să știe că azi va ocupa între ora x și y (aproximativ) locul central în câmpul vizual și afectiv al părintelui, ca el va fi cel mai important atunci și că vor face ceva împreună. Și același lucru se va întâmpla și mâine ș.a.m.d

Copiii au nevoie de program fix, predictibil chiar și în pandemie

CSÎD: Cumva copilul trebuie să aibă obiceiuri?

Valeria Vîrlan: Pentru un copil mai importantă chiar decât cantitatea este predictibilitatea. Și asta îl ajută, între altele, să dezvolte un stil de atașament sănătos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult