Radioterapia, alături de chimioterapie, chirurgie, imunoterapie și tratamentele targetate, face parte din protocolul de tratament al cancerului. Prin aplicarea radiațiilor, medicii țintesc în primul rând distrugerea tumorilor maligne. Există situații când aceste tumori necesită terapii repetate și în aceste situații intervine reiradierea.
Prin reiradiere, medicii repetă procedurile de emisie a radiațiilor pentru zonele tratate anterior prin radioterapie. Indicația pentru reiradiere se referă la tumorile care au recidivat și care nu pot fi abordate chirurgical.
Decizia de reaplicare a radiațiilor se ia în cadrul comisiei multidisciplinare din care fac parte oncologul, radioterapeutul și chirurgul. Aceasta pentru că fiecare caz de cancer are particularitățile sale, iar pacienții trebuie să primească soluții personalizate pentru ca terapiile să aibă maximum de eficiență.
În plus, medicii urmăresc reducerea la minimum a efectelor adverse care pot apărea în radioterapie. În cazul reiradierii, efectele adverse pot fi mai pronunțate decât în cazul primei iradieri a tumorii care trebuie tratată.
La ora actuală, rairadierea se poate face și cu ajutorul stereotaxiei. Explică pe larg în interviul video indicațiile pentru această tehnologie de înaltă precizie în terapia tumorilor maligne dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie în cadrul Centrului Oncologic Sanador.