Mirosul de ceapă a împărțit lumea în două: fie îl iubești, fie îl urăști din toți rărunchii. Ar mai fi și a treia categorie: cei care-l ignoră pur și simplu, concentrându-se pe preparatul final.
Dar nu despre rețete vom vorbi în cele ce urmează, ci despre cum scoatem mirosul de ceapă din casă (altfel decât prin deschiderea ferestrei sau folosirea hotei), de pe mâini sau din frigider.
Evident, primul lucru pe care îl poți face când prăjești ceapă e să deschizi fereastra pentru a scăpa de miros. Dar, chiar și așa, mirosul tot persistă câteva ore în casă. Ce e de făcut?
Iată câteva trucuri:
Dacă ai curățat și tocat ceapă pentru ciorbă sau tocănițe, inevitabil te-ai lovit și de problema mirosului persistent de pe mâini, care nu pare să se ducă nicicum. Sunt însă câteva trucuri care te vor scăpa de mirosul pătrunzător de ceapă de pe mâini, care nu presupun spălat pe mâini de 20 de ori cu săpun parfumat. Iată care sunt acestea:
Dacă ți-ai cumpărat un sac de ceapă, e bine să știi că aceasta trebuie depozitată în anumite condiții ca să nu se strice repede și să nu îți „înmiresmeze” casa într-un mod neplăcut.
Regula numărul unu: nu pune ceapa în frigider!
Ceapa se ține într-un sac cu găurele sau într-un coș de răchită, nu în pungi de plastic. La loc uscat, ferit de umiditate, bine ventilat, fără lumină puternică, maximum 10 grade Celsius – deci într-o cămară/debara răcoroasă.
Este important să ții ceapa într-un mediu uscat, pentru a evita dezvoltarea mucegaiului. În aceste condiții, ceapa poate rezista până la o lună.
În caz contrar, dacă ții ceapa în pungă de plastic, în încăperi slab ventilate, inclusiv în frigider, există riscul apariției a tot felul de mucegaiuri – Cladosporium, Alternaria, Epicoccum, Fusarium, Penicillium, Aspergillus – sau bacterii, inclusiv Listeria monocytogenes (extrem de periculoasă pentru cei cu sistemul imunitar fragil, precum copiii, vârstnicii sau persoanele care suferă de diverse boli cronice).
Dacă nu vrei să-ți „parfumezi” frigiderul cu ceapă sau să-ți „colonizezi” stomacul cu tot felul de bacterii, cel mai bine ar fi să te organizezi în așa fel încât să nu-ți rămână ceapă nefolosită.
Dar dacă nu te lasă inima să arunci ceapa tăiată și plănuiești să o mănânci peste câteva ore (poate cu niște șunculiță afumată ori cu niște jumări delicioase), atunci e musai să o învelești bine de tot în folie de staniol sau să o pui într-o cutie cu capac, ca să nu-și lase „parfumul” în frigider.
În cazul în care ai călit ceapă, dar, să zicem, te-ai răzgândit ori te-ai luat cu altceva și nu mai vrei să o folosești în ziua respectivă, o poți lăsa la frigider (într-o cutie închisă ermetic), dar ai grijă pentru cât timp (nu mai mult de 2 zile), pentru că există riscul să se dezvolte bacterii periculoase.
După călire, ceapa își pierde proprietățile antimicrobiene (adică acidul sulfuric) și, prin urmare, bacteriile au cale liberă să se dezvolte, în special Escherichia coli sau Clostridium botulinum.