În plină pandemie de coronavirus, chiar și primele simptome ale unei banale viroze respiratorii ne dau fiori. Am stat de vorbă cu dr. Carmen Andrei, medic primar ORL, despre cele mai importante metode de a ne feri de virozele respiratorii dar și despre rolul sistemului imunitar, AS-ul din mânecă pentru păstrarea sănătății.
CSÎD: Cum ne putem proteja de gripă, viroze respiratorii și coronavirus?
Dr. Carmen Andrei: Cel mai important este să avem un sistem imunitar întărit.
CSÎD: Cum îi putem apăra pe copii, sistemul lor imunitar fiind în formare?
Dr. Carmen Andrei: La copii și mai important decât sistemul imunitar (care oricum este mai slab decât al adulților) este ca aceștia să fi efectuat schema completă de vaccinare până la vârsta la care au ajuns.
CSÎD: Care ar fi câteva reguli de aur pentru întărirea sistemului imunitar?
Dr. Carmen Andrei: Sistemul imunitar ni-l putem întări printr-o alimentație corespunzătoare, bogată în fructe și legume ce conțin vitamina C, consum moderat de proteine, o hidratare corespunzătoare atât prin consumul de apă, cât și prin consumul de ceaiuri.
CSÎD: Sunt anumite vitamine mai indicate să le avem în vedere pentru o imunitate bună?
Dr. Carmen Andrei: De asemenea, ne putem îmbunătăți sistemul imunitar consumând vitamina C și D și alte tipuri de medicamente imunostimulatoare, bineînțeles la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist, pentru a evita consumul inadecvat al acestor medicamente.
CSÎD: Ce reguli de igienă sunt recomandate?
Dr. Carmen Andrei: În afară de îmbunătățirea sistemului imunitar, trebuie să avem grijă la igiena personală și anume să ne spălăm pe mâini de câte ori am pus mâna pe un obiect sau o suprafață potențial contaminată (barele din autobuze, bancomate, bani etc), de câte ori intrăm în casă după ce am fost afară, înainte să mâncăm. Igiena corporală și curățenia casei și a spațiului în care lucrăm sunt la fel de importante.
CSÎD: Distanțarea socială, are un alt rol…
Dr. Carmen Andrei: Da, trebuie să evităm aglomerările umane, fie ele în aer liber sau în spații închise, să păstrăm distanța de 2 m față de persoanele care prezintă simptome ale virozelor respiratorii. De asemenea trebuie să purtăm masca de protecție facială. În sezonul rece, trebuie să ne acoperim gura și nasul cu fulare care să ne protejeze de temperaturile reci ce pot modifica homeostazia de la nivelul tractului respirator superior și inferior.