Cu diabetul la control: legătura dintre diabetul zaharat tip 2 și insuficiența cardiacă

La pacienții cu diabet corpul nu produce suficientă insulină sau nu o mai folosește corect. Nivelul prea ridicat de zahăr în sânge poate afecta, în timp, și mușchiul inimii și vasele de sânge din jurul inimii.
  • Publicat:
Cu diabetul la control: legătura dintre diabetul zaharat tip 2 și insuficiența cardiacă
Cu diabetul la control: legătura dintre diabetul zaharat tip 2 și insuficiența cardiacă, foto Shutterstock

Se spune că un necaz nu vine niciodată singur. Mare adevăr, dacă este să vorbim și despre pacienții cu insuficiență cardiacă. În multe cazuri aceștia dezvoltă și diabet zaharat de tip 2. Se întâlnește, de asemenea, și situația pacienților diagnosticați prima oară cu diabet zaharat tip 2 și care ulterior descoperă că au și insuficiență cardiacă în diverse stadii.

Ce este diabetul zaharat de tip 2

Conform definiției – diabetul zaharat tip 2 (cunoscut și ca diabet non-insulino-dependent) se caracterizează prin faptul că pancreasul continuă să producă insulină, uneori chiar mai multă decât în mod natural. Însă organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei, astfel încât în realitate există un deficit insulinic. Vârsta la care diabetul de tip 2 poate fi diagnosticat este în general peste 30 de ani, preponderent fiind descoperiți ca suferind de diabet pacienții cu vârste înaintate.

Ce este insuficiența cardiacă?

Insuficiența cardiacă reprezintă un sindrom complex care rezultă din afectarea structurii și funcției inimii, ducând la incapacitatea cordului de a pompa suficient sânge pentru a acoperi necesitățile metabolice ale organismului.

Ce legătură există între cele două afecțiuni?

În diabet, corpul nu produce suficientă insulină sau nu o mai folosește corect. Nivelul prea ridicat de zahăr în sânge poate afecta, în timp, și mușchiul inimii și vasele de sânge din jurul inimii. Iar astfel se poate instala insuficiența cardiacă. Incidența celor două afecțiuni în paralel este mare, în circa 50% din cazuri. Prezența celor două afecțiuni și nerespectarea tratamentelor și stilului de viață indicate de medici formează un duo nefavorabil stării de sănătate a pacientului. Ba mai mult, studii medicale recente arată că insuficiența cardiacă reprezintă principala cauză de mortalitate prin boli cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat tip 2, cu o incidență chiar mai mare decât infarctul miorcardic.

Factori de risc comuni pentru diabet zaharat de tip 2 și insuficiență cardiacă

Diabetul zaharat este un factor de risc pentru boala cardiacă ischemică și deci și pentru insuficiența cardiacă.

De asemenea, persoanele care suferă de obezitate sunt adesea diagnosticate atât cu diabet. Dar obezitatea este și un factor de risc pentru bolile aparatului cardiovascular, inclusiv insuficiența cardiacă.

De altfel și vârsta înaintată este un criteriu comun atât pentru diabetul de tip zaharat cât și pentru insuficiența cardiacă. Conform statisticilor, la nivel mondial peste 10% dintre persoanele de peste 70 de ani suferă de insuficiență cardiacă. Totodată, aproximativ 15% din seniorii de peste 70 de ani au diabet zaharat tip 2.

Alți factori de risc comuni pentru diabet zaharat și insuficiență cardiacă

Sa constatat că acești pacienți au și rezultate mai mari la analizele de sânge: de exemplu, valorile crescute ale colesterolului, valori crescute ale trigliceridelor. Nu este o surpriză că și hipertensiunea arterială este asociată cu  ambele boli. Un alt factor de risc este sedentarismul.

Consultul medical interdisciplinar – recomandat pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și insuficiență cardiacă

Pentru păstrarea la cote optime atât a glicemiei, dar și pentru funcționarea inimii în parametri normali, specialiștii în sănătate vorbesc despre importanța monitorizării ambelor afecțiuni cu ajutorul medicilor specialiști – cardiologi, medici specializați în boli metabolice și diabet și chiar endocrinologi. Urmarea cu strictețe a tratamentului medicamentos indicat, dar și respectarea regulilor de dietă ale pacientului diabetic, mișcarea zilnică cel puțin 30 de minute sunt de folos pentru ținerea sub control a afecțiunilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult