Cancerul de prostată se numără printre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la bărbați. Depistarea și tratarea din timp a acestei afecțiuni cresc șansele ca vindecarea să fie completă.
Puncția pentru detecția cancerului de prostată a fost utilizată pentru prima dată la începutul secolului XX. Mult mai recent, s-au adăugat testarea antigenului specific prostatic (PSA) și ecografia transrectală. Diagnosticul de certitudine rămâne însă cel citologic, realizat pe baza biopsiei.
În prezent, cea mai avansată și precisă metodă de diagnostic este puncția biopsie prostatică de fuziune (fusion biopsy).
Tehnica presupune fuzionarea imaginilor multiparametrice prin rezonanță magnetică, care evidențiază o zonă suspectă, cu imaginea ecografică obținută în timp real la ecograf, iar suprapunerea se face prin intermediul unui software special (bkFusion).
Fuziunea realizată de ecograful bk3000 oferă o hartă tridimensională a prostatei și a leziunilor prostatice suspecte și ghidează acul de biopsie direct în zonele suspecte de cancer. Astfel, utilizarea puncției ghidate RMN se asociază cu o detectare crescută a cancerului de prostată semnificativ clinic, comparativ cu biopsiile sistematice.
Cu ajutorul ecografului de ultimă generație bk3000, specializat pe Urologie, pacienții suspecți de cancer de prostată beneficiază de biopsii țintite (fusion biopsy), efectuate rapid și cu riscuri mai mici decât în cazul altor proceduri similare.
Chiar mai important, diagnosticul este foarte precis și sunt evitate astfel cazurile în care ar fi fost necesară o repuncționare. Procedura se realizează doar cu anestezie locală și nu necesită internare.
Fusion biopsy este recomandată tuturor pacienților cu indicație de puncție biopsie prostatică, pacienților care necesită o nouă puncție datorită suspiciunii de cancer prostatic în ciuda unei puncții prostatice standard negative sau pacienților diagnosticați cu cancer de prostată în stadiul de urmărire activă.
La Spitalul Clinic SANADOR, tehnica fusion biopsy este disponibilă încă din luna octombrie 2020, cu ajutorul ecografului bk 3000 și a software-ului bkFusion.
Ecograful bk3000 este ușor de utilizat și permite un flux de lucru optim între urologi și radiologi. Aceștia se pot ajuta de explorările imagistice de înaltă definiție generate de bk3000 pentru următoarele proceduri:
Află mai mult despre cea mai avansată metodă de diagnostic pentru cancerul de prostată, fusion biopsy, într-un material realizat cu sprijinul Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.