Dr. Tudor Toma, pneumolog în Marea Britanie, a vorbit, la Webinar Gândul și Medici pentru România „Vaccinarea COVID-19 în România și Europa. Progrese și obstacole. Efecte secundare și lupta contra fake news”, despre vaccinurile anti-COVID de pe piață. Medicul a indicat care ar fi vaccinul anti-COVID „ideal” de pe piața actuală.
„Vaccinul vine cu rețetă, după care câteva celule, la locul de injectare produc câteva proteine care sunt identice cu proteina spike din virus și la această proteină organismul reacționează. Induc o distrugere a celulelor respective și rămâne un răspuns imun, ca la o expunere cu virusul real, organismul știe să acționeze. Acesta e vaccinul de la Moderna și Pfizer”, explică medicul Tudor Toma.
„Vaccinul de la AstraZeneca vine cu adenovirus, atenuat, care nu produce boală la om, care induce o producție de celule, generează un răspuns imun local, care apoi, când pacientul vine în contact cu virusul real, organismul recunoaște virusul și e neutralizat mai bine.
Tehnologia celor de la Moderna și Pfizer este cea mai curată, fără a introduce proteine celule sau virusul străini. Tehnologia de la AstraZeneca este clasică”, precizează medicul.
„Etapele au fost respectate în dezvoltarea vaccinului. Încurajez pe toată lumea să considere vaccinul o metodă de protejare pentru a nu face forma severă de boală”, spune acesta.
„Efecte adverse pot să apară de la orice medicament. Pentru vaccin, pentru cel de la Pfizer, riscul cel mai mare este alergia și șoc anafilactic. Au fost deja studii, s-a evaluat care este posibilitatea de a face șoc anafilactic după vaccinul de la Pfizer, riscul e de 1 la 1 milion. Acel risc e legat de persoane cu antecedente de alergie. Există această posibilitate, dar este relativ mică”, spune medicul.
„Reacțiile locale apar de la orice vaccin. Înseamnă că vaccinul funcționează. Riscul era să nu funcționeze, celulele să nu respecte rețeta respectivă. Faptul că ai o durere locală, un pic de încălzire, arată că funcționează, la fel ca și reacțiile generale nespecifice. Eu după vaccin am avut la 24h o stare subfebrilă, tratată cu Paracetamol și a trecut. Alte persoane au avut dureri musculare, cefalee”, precizează dr. Tudor Toma.
Legat de care dintre vaccinurile existente momentan este cel „ideal”, medicul a recomandat vaccinul de la AstraZeneca, în cazul celor cu alergii, însă a spus că îl preferă pe cel de la Pfizer și Moderna, din punct de vedere tehnologic.
„Cei cu risc de alergie să aleagă vaccinul de la Oxford AstraZeneca. Dar eu aș prefera vaccinul de la Pfizer sau Moderna, din punct de vedere tehnologic. Tehnologia ARN Mesager mi se pare extraordinar de fascinantă. Putem să ne gândim la tratament și alte direcții, cancer, boli inflamatorii, tehnologia ARN mesager va deschide noi aplicații. În Anglia sunt foarte mulți pacienți care sunt foarte mândri că vaccinul e făcut la Oxford, sunt foarte bucuroși să-l primească pe cel de la AstraZeneca.”, a declarat dr. Toma în cadrul webinar-ului.