Multe persoane care vor să slăbească sau să nu se îngrașe spun că, de multe ori, simt pofta de dulce. Aceasta este normală în condițiile în care ne naștem cu predilecția pentru gustul dulce. Încă de la începuturile omenirii, gustul dulce era asociat cu comestibilul. Însă în ultima jumătate de secol, abundența alimentară a făcut ca pofta de dulce să creeze premisa perfectă pentru excesul ponderal.
Astfel, de multe ori pofta de dulce se traduce prin consumul crescut de alimente dulci. În această categorie nu intră doar deserturile cu zahăr. De multe, excesele înseamnă sucuri în cantități mari, multe fructe sau miere din abundență.
În momentul în care simțim pofta de dulce, de obicei, nu ne este foame. Creierul este cel care ne dă semnale că am avea nevoie de ceva dulce. Dacă dăm curs regulat poftelor, riscăm să mâncăm calorii peste necesarul zilnic.
În plus, consumul regulat de dulce ne întreține glicemia crescută și în timp, poate duce la diabet. Intrăm într-un cerc vicios în care consumul de dulciuri concentrate ne solicită pancreasul. Astfel, vom secreta multă insulină și astfel, ne vom epuiza mult mai repede resursele de reglare a glicemiei.
Ce e de făcut? În primul rând, ar trebui să citim etichetele. Aceasta pentru că zahărul, fructoza sau mierea nu sunt prezente doar în deserturi. Apoi, ar trebui să preparăm în casă deserturile și să le consumăm doar pentru plăcerea gustului. Ideal ar fi să le consumăm pe cele mai puțin calorice, care nu au și îndulcitori și multe grăsimi. Înghețata este o opțiune bună.
Apoi, ar trebui să nu dăm curs frecvent poftelor. Deseori, zahărul și îndulcitorii au fost descriși ca având un mecanism al dependenței similar drogurilor. Explică în interviul video cum trebuie să procedăm dacă avem poftă de dulce medicul nutriționist Mihaela Bilic!