Ce slăbește sistemul imunitar? Să fie alimentația, lipsa de somn, anumite medicamente? Ei bine, toate acestea, dar nu numai.
Află mai jos ce slăbește sistemul imunitar și care sunt obiceiurile de care trebuie să te dezveți pentru a preveni slăbirea imunității.
Dacă pierzi nopțile butonând laptopul sau nu reușești să îți faci „norma” de cel puțin 8 ore de somn odihnitor pe noapte, ești mult mai expus riscului de a face forme mai grave de infecții, pentru că sistemul tău imunitar nu mai funcționează la capacitate maximă.
Corpul eliberează proteine care sprijină imunitatea doar în timpul somnului, așa că ai grijă și odihnește-te.
Stresul și grijile continue nu fac casă bună cu anticorpii care ar trebui să te protejeze de infecții.
Gândurile negative, fricile, îngrijorarea, toate acestea îți slăbesc sistemul imunitar deoarece favorizează producerea în exces de cortizol, hormonul stresului, care îți fragilizează mecanismul natural de apărare al organismului în fața agenților patogeni.
Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, dar are un rol important și în producerea de celule imunitare. O găsești în alimente precum ouă, pește gras, cereale și lapte fortificat, dar și în… razele soarelui.
Așa că ai mai mare grijă ce pui în farfurie și nu uita de „baia de soare” zilnică, de minimum 15 minute.
Printre „bulinele” care sunt renumite pentru efectul lor negativ asupra imunității se numără cele pentru tratarea alergiilor, artritei, lupusului sau bolilor inflamatorii intestinale. Multe astfel de medicamente au la bază cortiscosteroizi, substanțe care pot slăbi imunitatea, potrivit webmd.com.
Corpul are nevoie de vitamine și minerale pentru a-și asigura bariera de protecție împotriva virusurilor și bacteriilor, iar aceste substanțe nutritive se regăsesc din plin în fructe și legume proaspete.
Din păcate, prea puțini dintre noi mâncăm zilnic porția de 5 fructe și legume, iar rezultatele se traduc în răceli frecvente, căderea părului, oboseală și multe alte probleme. În fructe și legume găsim fibre din belșug, zinc, betacaroten, vitaminele A, C și E, plus mulți alți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a fi pregătit în lupta cu microbii.
Că e vorba de marijuana, de țigări normale sau de cele așa-zis „sănătoase” (electronice sau cu tutun încălzit), fumatul este unul dintre factorii majori implicați în scăderea imunității și apariția problemelor pulmonare.
Toate aceste substanțe toxice atacă agresiv plămânii, provoacă dificultăți respiratorii, duc la tuse supărătoare și, firește, slăbesc semnificativ capacitatea organismului de a lupta cu virusurile.
Dacă obișnuiești să mănânci multe prăjeli, lactate și cărnuri extrem de grase, să nu te mire că răceala îți dă târcoale mai des. Asta se întâmplă deoarece grăsimile nesănătoase perturbă flora intestinală, care are un rol foarte important pentru imunitate.
Înlocuiește ceafa de porc cu o bucată de carne de curcan sau de pui, pește, vită slabă sau mușchiuleț de porc, opțiuni mult mai sănătoase și cu mai puține grăsimi nocive. La fel, înlocuiește lactatele cu procent mare de grăsime și renunță de tot la iaurturile cu zahăr și alte arome.
Dacă nici nu mai ții minte când ai ieșit ultima dată din casă, și atunci se întâmpla să fie noaptea, ar fi bine să-ți reconsideri atitudinea.
Studiile arată că persoanele care nu se arată soarelui măcar o jumătate de oră pe zi au o imunitate mai scăzută. Iar asta din cauza nivelului scăzut de vitamina D, despre care am amintit mai sus, dar și a faptului că nu respiră aer curat, proaspăt.
Consumul excesiv de alcool este asociat cu numeroase probleme de sănătate, de la slăbirea imunității până la boli de ficat, tuberculoză, pneumonie sau chiar anumite forme de cancer. Limitează consumul de alcool la 1 pahar pe zi.
Sportul are numeroase beneficii – te ajută să îți modelezi frumos corpul, menține sănătatea articulațiilor și a plămânilor, dar are un rol important și în sprijinirea imunității.
Așa că fă-ți un obicei și ieși afară pentru o porție de alergare matinală sau o tură cu bicicleta. Orice formă de mișcare este benefică imunității, inclusiv mersul pe jos!