Cu toții am auzit că dacă mâncăm în exces ciocolată, fast-food şi diverse alimente, avem un risc crescut de a dezvolta acnee. Pe de altă parte, există şi voci care spun că aceste afirmaţii sunt pur şi simplu nişte mituri şi că nu există nicio legătură între acnee şi ceea ce mâncăm.
Alimentația și acneea – dintotdeauna a existat o legătură extrem de controversată, însă nu există dubiu că ceea ce mâncăm ne poate influenţa starea de sănătate a pielii, susţine dermatologul Francesca Fuesco.
Majoritatea studiilor ştiinţifice ba nu au fost făcute pe eşantioane mari de persoane, ba nu a existat o relaţie de cauzalitate directă, tocmai de aceea acest mit al consumului de anumite alimente şi influenţa asupra pielii există chiar şi în prezent.
O cercetare având ca temă alimentația și acneea arată că anumite alimente pot cauza apariţia coşurilor. Problema este că respectivul studiu a fost realizat pe un grup de persoane din Papua Noua Guinee (care, apropo, se hrănesc doar cu plante şi carne de la animale crecute în propria gospodărie), şi nu oameni obişnuiţi, aşa-numiţii „occidentali”, populaţia cu numărul cel mai crescut de cazuri de acnee.
Astfel, studiind cei aproape 1.500 de voluntari, experţii au concluzionat că aceştia nu erau deloc predispuşi la probleme de piele. În schimb, occidentalii sunt recunoscuţi pentru regimul alimentar bogat în carbohidraţi şi zaharuri, care dezechilibrează nivelul de insulină şi care duce la apariţiasebumului în exces, principalul vinovat de instalarea acneei.
Nu este de mirare, deci, că autorii acestui studiu au recomandat în finalul lucrării ca oamenii să consume cât mai multe fructe, legume, cereale integrale şi proteine şi să se ferească pe cât posibil de alimentele procesate.
Nu e nevoie de prea multă ştiinţă pentru a scoate la suprafaţă lucrurile evidente, nu-i aşa?
Multe persoane asociază fast-foodul cu acneea, însă nu cunosc faptul că nu grăsimile sunt cele care sunt responsabile de efectele negative asupra pielii, ci carbohidraţii procesaţi. Pizza, hamburgerii şi nu numai se află pe lista neagră a alimentelor care pot favoriza instalarea acneei.
Potrivit unui studiu din 2005, publicat ulterior în American Academy of Dermatology şi realizat pe aproximativ 47.000 de femei, există o strânsă legătură între consumul de produse lactate şi explozia de coşuri.
De asemenea, o altă cercetare realizată de data aceasta pe 5.000 de adolescenţi, asociază lactatele cu inflamaţiile frecvente la nivelul feţei. Mai exact, lactatele cremoase, brânza cottage şi iaurturile de băut sunt cele mai incriminate.
Însă există şi o altă explicaţie, oferită de medicul dermatolog Joel Schlessinger:
Majoritatea lactatelor pe care le consumăm provin de la animale gestante, deci conţin o mare cantitate de hormoni ce poate da peste cap producţia de sebum umană prin influenţa pe care o au aceştia asupra insulinei. De aceea, este recomandat să consumăm doar lapte organic, care provine de la bovine care nu au fost hrănite artificial cu hormoni de creştere.
Dacă vă număraţi printre persoanele care au astfel de probleme, pur şi simplu evitaţi consumul de astfel de alimente sau înlocuiţi laptele clasic cu cel de migdale, care este mult mai sănătos şi nutritiv.
Următoarele dovezi sunt nemiloase: ciocolata favorizează apariţia coşurilor. Trist, nu-i aşa?
Un experiment realizat pe 10 bărbaţi cu vârste între 18-25 de ani, care sufereau de acnee în formele sale uşoare, au fost rugaţi să mănânce într-o zi aproximativ 300 de grame de ciocolată, după care, pentru restul săptămânii, au urmat regimul alimentar obişnuit.
Rezultatele sunt însă… dureros de adevărate şi concludente: după numai 4 zile, acneea s-a extins de la 2,7% la 13,4%, iar în ziua a 7-a, acneea s-a înrăutăţit în proporţie de 18,2%. Aşadar, cu cât mâncăm mai multă ciocolată, cu atât suntem mai expuşi riscului de a avea un ten acneic.
Însă nu vă grăbiţi să catalogaţi ciocolata inamicul public numărul unu al pielii! Studiul în cauză arată doar că ciocolata poate înrăutăţi acneea, dar nu o şi cauzează.
De asemenea, ciocolata fără adaos de lapte condensat şi zahăr nu are nicio legătură cu coşurile, deci consumaţi zilnic măcar 2 pătrăţele de ciocolată amăruie, cu cel puţin 70% cacao – scade tensiunea arterială, reduce nivelul de colesterol, alungă depresia şi anxietatea, îţi dă energie şi te fereşte de riduri.
Alimentația și acneea – pot alimentele să vindece acneea deja instalată? Alimentele nu vindecă, însă pot ameliora! Tratamentele specializate pentru afecţiunile pielii sunt cele mai indicate, fără a uita totuşi de regula esenţială – dietă echilibrată.
Spre exemplu, dermatologii recomandă un regim alimentar bogat în acizi graşi Omega 3 (care se găsesc în somon şi suplimentele cu ulei de peşte), antioxidanţi precum vitamina A, C şi E, precum şi flavonoide pe care le regăsim în compoziţia vinului roşu, în fructele şi legumele colorate, în ceaiul verde.
Toate aceste categorii de alimente au proprietăţi antiinflamatoare asupra pielii şi calmează leziunile deja existente. De asemenea, seleniul şi zincul sunt două minerale benefice în menţinerea frumuseţii pielii, precum şi fibrele care se regăsesc din belşug în cerealele integrale.
Dermatologii recomandă ca înainte să apelăm la terapiile agresive de curăţare a tenului, să încercăm o dietă care presupune eliminarea pe o perioadă de 3 zile a lactatelor din regim şi excluderea alimentelor cu indice glicemic crescut pe o perioadă de 6 luni.
La persoanele predispuse la acnee, o dietă atent supravegheată poate aduce beneficii majore: poate ameliora mult leziunile specifice, poate ţine sub control activitatea glandelor sebacee pentru ca acestea să nu mai producă în exces sebum şi keratină, poate favoriza refacerea ţesutului traumatizat şi poate reduce nivelul de inflamaţie, susţine Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist Diabet, nutriție și boli metabolice.
În primul rând va trebui să renunţăm la dulciuri sau mai bine zis la alimentele cu un indice glicemic crescut, deoarece acestea stimulează în exces glandele sebacee, exact ceea ce nu ne dorim.
Va trebui să acordăm o atenţie mai mare aportului de vitamine (A, C, E) din surse naturale (morcovi, spanac, pătrunjel, citrice, pepene roşu, ardei iute, nuci, seminţe, măsline etc.) pentru a împiedica hiperkeratinizarea în exces şi congestia.
Dacă după această perioadă nu vedeţi niciun efect benefic asupra pielii, este cazul să mergeţi la medicul specialist.