Nici înainte de pandemie, românii nu erau considerați – pe bună dreptate – un popor super activ din punct de vedere fizic. Însă pandemia de coronavirus și limitarea dreptului la circulație liberă în anumite perioade, închiderea sălilor de sport, lucratul de acasă, comandarea cumpărăturilor online, lipsa socializării cu prietenii ne-au adâncit în sedentarism. Am stat de vorbă pe acest subiect arzător, căci sedentarismul aduce cu el o serie de afecțiuni medicale, cu Iulian Dinu, Președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness.
CSÎD: Prezintă-te în câteva fraze.
Iulian Dinu: Sunt antreprenor, antrenor personal, instructor fitness, preparator fizic, kinetoterapeut și psiholog sportiv, cu o experiență de peste 13 ani în domeniul sportiv. Sunt Președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness, asociație prin care dorim să răspândim conștientizarea necesității adoptării unui stil de viață sănătos, mai ales în această perioadă în care ne aflăm.
CSÎD: Mai fac românii sport de când cu pandemia de coronavirus?
Iulian Dinu: Cu toții am fost afectați de această pandemie, mai mult sau mai puțin. Însă consider că cel mai afectați suntem din punctul de vedere al sănătății, al mișcării, sportului și stilului de viață. Din cauza pandemiei, sălile de fitness au fost închise și apoi limitate la un procent de 30%-50% capacitate. Acest fapt a dus la scăderea numărului de oameni care fac sport și mișcare în sălile de fitness. Dar, odată cu pandemia și închiderea sălilor de fitness, a venit și necesitatea mutării locurilor de muncă acasă, fapt care a determinat populația României să devină din ce în ce mai sedentară. Românii încearcă să facă sport de acasă, vin la sălile de fitness, însă procentul este unul de 30% din toată populația.
CSÎD: Ce tipuri de sport sunt populare la români?
Iulian Dinu: Pe lângă sportul normal făcut în sala de fitness, românii practică antrenamentul funcțional, cu greutatea propriului corp, participă la clase de aerobic (online în momentul de față), iar în ceea ce privește alte tipuri de sport, cel mai popular este fotbalul, urmat de basket, tenis, handbal și atletism.
CSÎD: Sunt considerați românii un popor sedentar?
Iulian Dinu: România este văzută pe locul 2 în Europa în ceea ce privește sedentarismul. Aproape 3 din 4 români petrec zilnic cel puțin două ore și jumătate în poziția de șezut, fie în fața calculatorului, fie în fața televizorului. De când cu pandemia, mai bine de 51% din populația României a devenit mai sedentară din cauza restricțiilor în sălile de fitness, dar și a programelor de “work from home”. Suntem considerați un popor sedentar pentru că nu suntem informați de mici de importanța sportului pentru sănătate și ce înseamnă să adoptăm un stil de viață sănătos. AIPNSF dorește să ajute populația României să scadă acest procent, să implementeze stilul de viață sănătos începând din școli și licee pentru a dezvolta generațiile următoare conștiente de importanța stilului de viață sănătos.