Rețetă pulled pork – pe românește, porc care e atât de fraged încât se rupe firicele cu mâna. Și e atât de aromat și de moale, încât se topește efectiv în gură!
Am tot plănuit să fac această rețetă, dar timpul lung de preparare pe care îl necesită m-a tot îndemnat să amân momentul. Până într-o zi de vineri, când mi-am spus: Gata, acu-i momentul!
Așa că mi-am făcut documentarea, cum altfel, pe vastul internet, și am adunat laolaltă ingredientele. Mare lucru nu e de făcut, nici îndemânare nu-ți trebuie. Timpul e cel care duce tot greul acestei rețete. Dar dacă ai răbdare, rezultatul va fi unul fabulos!
Eu am mâncat carnea ca atare, cu o salată verde cu roșii, castraveți, ceapă verde, ridichi. Ar fi mers și cu un piure de cartofi. Sau cu cartofi natur. Sau cu cartofi la cuptor. Sau cu cartofi prăjiți. Sau cu un sos tzatziki. Sau cu o salată de varză.
Există tot felul de combinații pe care le poți încerca – poți face un hamburger cu pulled pork, un tacos delicios sau o tortilla la micul dejun cu această carne fragedă. Sau, de ce nu, o shaorma cu pulled pork!
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru această rețetă pulled pork, cum se face marinada, cât timp trebuie să stea carnea la marinat, la ce temperatură și câte ore se coace la cuptor.
Mai întâi ingredientele pentru marinadă, pentru că este foarte-foarte importantă ca să iasă rețeta perfectă:
Carnea de porc musai trebuie să fie mai grăsuță, deci exclus cotletul, pulpa sau mușchiul. Este de preferat o bucată întreagă de vreo 2 kilograme de spată de porc sau ceafă.
Acum, modul de preparare: se amestecă toate ingredientele de marinadă și se unge bine de tot fiecare părticică din carne.
Eu am pus carnea într-o oală încăpătoare, am turnat „maglavaisul” peste ea, am frecat-o bine cu marinada (atenție, carnea nu se crestează!) și am lăsat-o să zacă în acea „baltă de arome”, sub capac, la frigider.
Cât timp? Două zile – 48 de ore! Adică am pus-o la marinat vineri dimineața și abia duminică am scos-o „la încălzit”.
Înainte să pui carnea la cuptor, ține cont că trebuie să stea la temperatura camerei vreo 2-3 ore. Deci nu o scoți din frigider și o arunci direct în cuptor, pentru că timpul de coacere se va lungi. Și este oricum destul de lung, nu cred că vrei să mănânci a doua zi!
Așadar, odată ajunsă carnea la temperatura camerei, scoate o tavă încăpătoare și pune carnea în ea, cu tot cu marinada în care a stat (inclusiv și mai ales ceapa). Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptorul preîncălzit.
La ce temperatură? La una mică, eu am setat cuptorul electric la 150 de grade Celsius. Cât timp? Vreo 5 ore. Cu verificare, stropire cu sosul din tavă și întoarcerea cărnii pe cealaltă parte la jumătatea timpului.
În ultimele 30-45 de minute, dă deoparte folia de aluminiu și lasă carnea să se rumenească frumos, la temperatură mai mare, de 190 de grade Celsius.
Carnea va fi fragedă, aromată, suculentă, cu o crustă rumenă absolut delicioasă. Poftă bună!