Fire crescute sub piele în zona inghinală – cum scapi de ele?

Fire crescute sub piele după epilare – ce poate fi mai enervant?! Iată sfatul ginecologului pentru a scăpa de această problemă.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fire crescute sub piele, mai ales în zona sensibilă a vaginului – multe femei se confruntă cu acest disconfort după epilare.

Când spunem fire crescute sub piele în zona inghinală, ne referim la pielea subțire și sensibilă din jurul vaginului, adică vulva, respectiv totalitatea organelor feminine externe.

Un fir de păr crescut sub piele apare de regulă după ce te epilezi cu lama sau cu depilatorul electric. În loc să crească în afară, aceste fire cresc sub piele și determină inflamație, cauzând apariția acelor bubițe roșii enervante (foliculită).

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA Dermatology, din totalul de 3.316 femei chestionate, 84% au răspuns că printre metodele de a scăpa de părul pubian se numără: foarfecele, lama de ras, depilatorul electric, laserul sau epilarea prin electroliză.

De multe ori, aceste fire crescute sub piele în zona vulvei sunt confundate cu negii genitali, furunculul sau chiar leziunile herpetice. Însă în majoritatea cazurilor este vorba doar despre panică nejustificată, atrage atenția dr. Alissa Dweck, medic ginecolog la Mt. Sinai School of Medicine.

Deși sunt inestetice și pot crea disconfort, aceste fire de păr pot fi ușor prevenite, dacă ții cont de anumite reguli.

Cum deosebești negii genitali și herpesul de firele crescute sub piele?

Dacă observi mici bubițe inflamate în zona vulvei, nu intra în panică, mai ales dacă obișnuiești să te epilezi în această zonă sensibilă. Deseori acestea sunt consecințe ale firelor crescute sub piele din cauza epilării cu lama, nicidecum negi genitali sau herpes.

E posibil să simți un ușor disconfort, poate mâncărime și umflături similare unor coșuri în primele 12-24 de ore de la epilare, spune dr. Dweck.

În schimb, dacă durerea este puternică și ascuțită, iar leziunile sunt purulente și au forma unor bășici, ar fi bine să faci o programare la medicul dermatovenerolog, pentru că pot fi semn de herpes genital.

La fel și dacă observi leziuni nedureroase care au aspectul conopidei, dar care nu sângerează și nici nu provoacă mâncărimi – e posibil să te confrunți cu negi genitali.

Cum scapi de nesuferitele fire crescute sub piele

Dacă faptul e consumat și deja ți-au apărut bubițe, fie le lași în pace și trec de la sine, fie poți să urmezi anumite sfaturi pentru a-ți face viața mai ușoară până se vindecă și firele de păr „scot capul la lumină”.

Băile calde cu sare Epsom neparfumată ajută la calmarea iritațiilor și la grăbirea vindecării leziunilor. Analgezicele, de asemenea, pot fi o alternativă, dar durerea nu este de obicei atât de puternică încât să fie nevoie de ele. Și cremele cu hidrocortizon pot ajuta la ameliorarea iritațiilor și a umflăturilor, spune medicul ginecolog.

Dacă bubițele tot cresc, încep să sângereze sau ți se umflă ganglionii în zona inghinală, fă-ți o programare la medic, pentru că s-ar putea să ai nevoie de un tratament cu antibiotic, în cazul în care a avut loc o infecție bacteriană la baza foliculului de păr.

Cum previi firele de păr crescute sub piele

E destul de simplu: nu mai folosi lama de ras în zona inghinală! Sau schimb-o la fiecare epilare, sau alege una de calitate, cu mai multe lame și cu bandă de lubrifiere cu aloe vera și vitamina E.

Și neapărat folosește propria lamă de ras, nu o împrumuta pe a colegei de apartament sau pe a iubitului!

Un alt sfat util: trage lama de ras în sensul creșterii firului de păr. Deci de sus în jos, nu invers, așa cum faci când te epilezi pe picioare.

Dacă ai pielea foarte sensibilă sau firul de păr e gros și creț, folosește neapărat spumă sau gel de ras, dar și balsam obișnuit de păr (dar fără prea mult parfum), pentru a reduce fricțiunea pielii.

După epilare poți folosi preventiv o cremă cu hidrocortizon sau o loțiune hidratantă fără parfum – dar atenție, doar pe pielea din zona vaginului, niciodată ÎN vagin!

Iar în cazul în care pur și simplu te-ai săturat să te tot confrunți cu fire crescute sub piele și nimic nu pare să elimine disconfortul, poți lua în calcul să schimbi metoda de epilare.

Epilarea cu ceară sau cu laser sunt cele mai sigure metode pentru a preveni creșterea firelor de păr sub piele. Plus că părul va crește mult mai lent decât în cazul folosirii lamei de ras.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult