Nu te speli pe dinți? Riscuri la care te expui

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică, pe înțelesul tuturor, ce se întâmplă dacă nu te speli pe dinți, cel puțin de două ori pe zi!
  • Publicat:
Nu te speli pe dinți? Riscuri la care te expui
Nu te speli pe dinți? Riscuri la care te expui

Cu siguranță ți se întâmplă uneori să nu poți sau să nu ai pur și simplu chef să te speli pe dinți, gândindu-te că este total inofensiv. Da, poate părea așa, însă, dacă obiceiul se repetă, te vei alege cu o serie de probleme de sănătate la care nici nu te gândești. Nu doar carii, așa cum poate ai crede.

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică, pe înțelesul tuturor, ce riscăm dacă nu ne spălăm pe dinți frecvent, de două ori pe zi!

„Gura poate fi poarta de acces către mai multe probleme de sănătate, dincolo de dureri de dinți sau apariția cariilor. Periajul și întreg ritualul de îngrijire dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, adesea invizibilă, dar care poate da naștere multor probleme”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Ce riști dacă nu te speli pe dinți?

Carii

„Placa conține bacterii ce pot pătrunde în smalțul protector al dinților, atacând straturile mai vulnerabile de dedesubt. Așa apar cariile. Dacă nu sunt tratate la timp, ele pot duce la infecții dentare și, în final, la pierderea dinților”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.

Gingivită

„De asemenea, placa bacteriană poate slăbi gingiile și poate duce la apariția gingivitei. Bacteriile prezente în placă inflamează și irită gingiile. Ele se umflă și sunt mult mai predispuse la sângerări”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Parodontită

„La fel cum placa bacteriană este un precursor al cariilor, gingivita este un precursor al parodontitei. Aceasta este o infecție severă care afectează oasele ce susțin dinții. Prin urmare, parodontita este o cauză principală a pierderii dinților”, adaugă specialistul.

Problemele dentare, un prim pas spre demență

„Potrivit oamenilor de știință, bacteriile parodontale cauzate de infecții orale pot călători, prin fluxul sanguin, până la creier. Cele mai recente studii arată că acesta este un mecanism ce influențează cascada de evenimente care pot duce la apariția demenței”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Nu te speli pe dinți? Te poți confrunta cu boli de inimă

„Cu fiecare dinte pierdut, există o creștere a nivelului unei enzime dăunătoare care duce la inflamarea și întărirea arterelor, dar și a nivelului de colesterol LDL rău, nivelului glicemiei și tensiunii arteriale. Persoanele cu dinți lipsă au, de asemenea, mai multe șanse să sufere de diabet”, declară Adrian Mina, medic stomatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News