Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume, pe care o regăsim în diferite varietăți, toate originare din planta Camellia sinensis. Mulți dintre compușii ceaiului sunt asociați beneficiilor pentru sănătate, motiv pentru care multe persoane aleg să-l introducă în dietă. Unii susțin că această băutură conține compuși care pot da dependență, iar consumul în cantități mari poate fi periculos.
Diferite tipuri de ceai conțin cantități de cofeină, cea mai consumată substanță psihoactivă din lume. De cele mai multe ori este etichetată ca fiind un aditiv, datorită structurii sale. Se speculează că în urma consumului de băuturi care conțin cofeină, inclusiv ceai, celulele creierului pot avea de suferit, iar astfel se poate produce dependența.
Adicția vine sub diferite forme, dar tinde să aibă simptome clinice comune:
Pe de altă parte, Asociația Americană de Psihiatrie (APA), nu clasifică dependența de cofeină ca abuz de substanțe. În funcție de tipul de ceai pe care îl consumi, acesta conține o anumită cantitate de cofeină. Mai exact, pentru 240ml:
În funcție de aceste valori, 2-3 cești sunt suficiente pentru a produce simptomele de dependență.
Este greu de spus dacă ai dezvoltat o dependență pentru ceai. Unul dintre semne ar putea fi dificultatea de a reduce cantitatea sau experimentarea unor dureri neplăcute de cap atunci când consumi băutura. Printre simptome mai includem și:
Simptomele pot apărea la 12-24 de ore după ce elimini ceaiul din dietă și pot ține până la 9 zile, iar mai apoi se reduc treptat.