Astrocitele sunt celule în formă de stea care se găsesc în emisferele cerebrale și în măduva spinării. Acestea au numeroase funcții în bunul mers al creierului, inclusiv în ceea ce privește prevenirea depresiei, arată un nou studiu al cercetătorilor de la universitatea canadiană McGill din Montreal.
Potrivit acestei cercetări publicate recent în revista științifică Frontiers in Psychiatry, astrocitele joacă un rol foarte important în apariția depresiei, o „plagă” a lumii moderne care încă nu și-a găsit vindecarea în cazul tuturor.
Până nu de mult, depresia era considerată o boală exclusiv a neuronilor, dar descoperirea făcută de savanții canadieni ar putea crea premisele unor noi tratamente mai eficiente împotriva acestei afecțiuni psihice.
Noi și alții am observat pierderea majoră și constantă a astrocitelor și a proteinelor lor în multe zone ale creierului, așa că aceste celule ar trebui serios luate în calcul atunci când se creează tratamente medicamentoase pentru depresie, spun experții de la McGill.
Astrocitele se găsesc în număr mai mic la persoanele cu depresie severă, notează autorii studiului.
Vestea bună este că astrocitele, spre deosebire de neuroni, continuă să fie produse în creier, cu un pic de ajutor.
Dacă vom găsi modalitatea prin care să stimulăm producția de astrocite, e foarte posibil să putem preveni depresia sau să ameliorăm semnificativ simptomele persoanelor care se confruntă cu această problemă, spune profesorul Naguib Mechawar, autorul principal al studiului.
Datorită formei lor inedite, astrocitele sunt numite și „stelele din creier”. Ele asigură buna funcționare a neuronilor și sprijină neurotransmisibilitatea, fiind catalogate ca celule gliale sau „celule ajutătoare ale creierului”.
În trecut, savanții credeau că aceste celule gliale – cuvântul glia provine din limba greacă și înseamnă lipici – asigură doar „suport tehnic” neuronilor. Dar noile studii arată că aceste celule au un rol mult mai important, fiind active în tot ceea ce ține de buna funcționare a creierului.
Chiar dacă legătura între depresie și astrocite nu este pe deplin elucidată și mai sunt multe de aflat în acest domeniu, descoperirea este un bun punct de pornire în a înțelege mecanismul prin care depresia poate fi declanșată de anumite modificări la nivel cerebral.
De exemplu, experții încă nu știu dacă astrocitele se diminuează în timp sau dacă persoanele depresive au de la bun început un nivel scăzut al acestora, iar asta este de fapt cauza declanșării afecțiunii.
O scădere a nivelului astrocitelor în diverse regiuni ale creierului este asociată cu o afectare a centrilor responsabili de luarea deciziilor și stabilitatea emoțională, ca urmare a disfuncționalităților neuronale.
De asemenea, s-a observat o tendință de impulsivitate exagerată în cazul scăderii astrocitelor în cortexul prefrontal. Iar această impulsivitate este specifică persoanelor care suferă de depresie cronică și recurg la gesturi extreme cum ar fi suicidul, adaugă cercetătorii.
La momentul actual nu există nicio terapie țintită pe astrocite, însă unele studii indică folosirea ketaminei ca adjuvant cu efect rapid în acest proces. Un produs sub formă de spray nazal (care conține clorhidrat de esketamină) este utilizat experimental în prezent pentru tulburările depresive majore cu risc iminent de sinucidere.
Tulburarea depresivă majoră afectează aproape 300 de milioane de persoane de toate vârstele la nivel global și este principala cauză a dizabilității la nivel mondial. Deși antidepresivele disponibile în prezent sunt eficiente pentru mulți pacienți, aproximativ o treime nu răspund la tratament și se consideră că au depresie rezistentă la tratament.