Foarte multe persoane stau în relații distructive, care le fac mai mult rău decât bine. Privind din afară, poate părea greu de înțeles de ce o fac. Însă, atunci când vin la cabinetul psihoterapeutului, sunt descoperite motive evidente sau ascunse în adâncul subconștientului persoanei respective.
Iată câteva astfel de motive care ne pot determina să rămânem în relații distructive.
Familie de origine traumatică – de multe ori scandalurile, bătăile, șantajul emoțional din familia de origine lasă urme de neșters în mintea anumitor persoane. Ceea ce le face să creadă că ceea ce au pățit acasă, în relația cu părinții, este normal și trebuie să accepte și în actuala relație de cuplu.
Foste relații toxice, traumatice – dacă am fost părăsiți, dacă nu ne-am simțit niciodată iubiți, apreciați pentru ceea ce suntem, pentru felul în care arătăm sau gândim, tindem să ne aruncăm cu capul înainte în orice fel de relație. Și oricât de greu ne este să acceptăm, lipsa de încredere în propria persoană ne face să credem că asta este tot ceea ce putem obține.
Prietenii aflați în aceeași situație, ne pot crea senzația că despre asta este vorba în orice relație. Toată lumea suferă, toată lumea se plânge, deci nimeni nu este fericit și asta mă face să cred că orice altă relație voi încerca, voi cădea din lac în puț.
Prieteni singuri care ne fac să credem că vom păți același lucru. Pentru că ei nu își găsesc, nici eu nu îmi pot găsi. Ceea ce mă face să rămân indiferent de cât sufăr. Pentru că oricum suferința singurătății este mai grea decât ceea ce sufăr eu în relație.
Probleme psihice – sunt anumite tulburări psihice ce mă împiedică să văd cu adevărat realitatea și posibilitatea de a găsi o relație potrivită pentru mine. Vorbim despre depresie, anxietate, ciclotimie, tulburare de personalitate borderline, tulburare de personalitate pasiv agresivă, ipohondrie, persoane care suferă de atacuri de panică pe care le confundă cu alte afecțiuni medicale.
Probleme medicale – uneori, anumite probleme medicale pot împiedica o persoană să se gândească la faptul că poate fi timpul să își caute pe altcineva. Poate fi vorba despre tulburări hormonale, tulburări neurologice, anumite operații în urma cărora persoana în cauză rămâne fără anumite organe sau părți din organe. Sau cele care au suferit vătămări grave cauzate de foc, accidente auto, alte accidente care le-au mutilat corpul.
Dependențe adevărate sau imaginate legate de partener: financiar – fără banii lui nu mă pot descurca. Locative – dacă mă dă afară, nu mă pot descurca singură. Dacă nu mă susține el, voi fi dată afară de la muncă, pentru că el îmi cunoaște șeful.
Lipsa de încredere în propria persoană din cauza trecutului sau actualei relații ce mă pot face să cred că sunt prea urâtă, bătrână, proastă etc. pentru a mai putea găsi pe cineva care să mă accepte așa cum sunt.
Nesiguranța financiară tradusă prin câștigurile mici. Pot crede că atâta vreme cât câștig atât de puțin nu mă pot descurca singură și partenerul de acum este singurul care mă acceptă din această perspectivă.
Nesiguranță socială – îmi este frică de societate, nu am prieteni, mi se pare că am dușmani care de-abia așteaptă să îmi facă rău. Poate fi vorba despre o tulburare paranoidă, de o tulburare pasiv agresivă, o tulburare schizoidă sau o tulburare schizotipală.
Adicția de alcool, droguri, jocuri de noroc, medicamente, sex etc. poate ține captivă o persoană într-un cuplu toxic.
Este foarte important să încerci să apelezi la un specialist. Poți merge la medicul de familie sau la un psihoterapeut pentru a vorbi despre problemele tale și despre ce poți face adecvat propriei situații. Pentru că un sfat, la modul general nu există, necesitatea specialistului, în funcție de gravitatea situației, poate fi urgență.
Din păcate, situațiile descrise mai sus tind să se acutizeze în timp, dacă rămânem blocați. De aceea avem nevoie de o persoană limpede, empatică și profesionistă, pentru a ne putea depăși fricile și pentru a ne găsi cea mai potrivită cale de a ieși din situație. Dar și cea mai potrivită metodă pentru a ne putea găsi ulterior un alt drum, o altă persoană alături de care să nu mai facem greșelile din trecut, pentru a ne putea construi o familie adevărată.
Autor: Psiholog Constantin Cornea
Clinica Psievolution