Metode de prevenție a cancerului: 7 schimbări pe care să le faci în stilul de viață

La nivel mondial, în 2020 s-au înregistrat aproximativ10 milioane de decese din cauza cancerului. Schimbările de viață pot ajuta la prevenție.
  • Publicat:
Metode de prevenție a cancerului: 7 schimbări pe care să le faci în stilul de viață
Metode de prevenție a cancerului: 7 schimbări pe care să le faci în stilul de viață

La nivel mondial, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), în 2020 s-au înregistrat aproximativ 10 milioane de decese din cauza cancerului, ceea ce crește riscul ca boala să aibă impact la un moment dat asupra noastră sau a unei persoane dragi nouă. În timp ce factorii genetici nu pot fi controlați, există câteva modalități prin care putem preveni apariția acestei boli.

Majoritatea cancerelor pot fi prevenite prin schimbările stilului de viață. Ceea ce mâncăm, cât de des facem sport sau cât de mult alcool consumăm sunt aspecte esențiale de care trebuie să ținem cont pentru a preveni. Potrivit Societății Americane de Cancer (ACS) peste patru din 10 cazuri de cancer sunt asociate factorilor stilului de viață pe care îi putem schimba.

Metode de prevenție a cancerului

Nu fuma

Fumatul produce 20% dintre toate tipurile de cancer și 30% dintre toate decesele de cancer. 80% dintre cancerele de plămâni duc la deces atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților și sunt produse de fumat. De asemenea, fumatul este asociat și altor forme de cancer precum gură, gât, rinichi, ficat, vezică, stomac, colon și pancreas.

Folosește SPF pentru a preveni apariția cancerului

Cancerul de piele este una dintre cele mai comune forme de cancer. Expunerea la razele UV poate deteriora pielea în doar 15 minute, crescând astfel riscul de apariție a cancerului. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) recomandă folosirea factorului de protecție de cel puțin 15 înainte de a ieși afară, indiferent de sezon, și reaplicarea produsului o dată la două ore.

Renunță la consumul de alcool

Acest subiect poate fi mult discutat, iar asta pentru că întâlnim studii care sugerează că persoanele care beau vin roșu au un risc scăzut de a face cancer. Principalul factor ar fi prezența antioxidanților și a anumitor compuși precum resveratrolul, care se regăsește în struguri. Cercetările arată că acest compus protejează celulele și le ține la distanță de orice formă de cancer. Oamenii de știință încearcă în continuare să înțeleagă cum funcționează și cum reduce riscul de cancer. Alte cercetări arată că persoanele care consumă alcool, chiar și regulat, au un risc crescut de a dezvolta anumite forme de cancer, inclusiv la cap, gât, sân, ficat sau cancer colorectal.

Limitează consumul de bacon

IARC a concluzionat în 2014 că în urma consumului unei cantități mari de carne roșie sau carne procesată poate crește riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. Una dintre cele mai mari probleme este că acest tip de carne conține nitrați, care au fost identificați ca fiind cancerigeni, motiv pentru care este indicat să eviți consumul cu frecvență a acestora.

Fă sport cel puțin 20 de minute pe zi pentru a preveni apariția cancerului

Activitatea fizică reduce riscul de apariție a cancerului, mai ales dacă menții o greutate optimă. Persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate se pot confrunta cu diferite tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, de colon și rect, endometru, esofac, pacreas, ficat și rinichi.

Farfuria ar trebui să arate ca un curcubeu

Este ideal să ai o dietă echilibrată, iar consumul de nutrienți poate duce la scăderea riscului de apariție a cancerului. Ce ar trebui să conțină farfuria ta la o masă?

  • Alimente bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți
  • Alimente scăzute în calorii
  • O varietate de legume, în special verzi, roșii sau portocalii
  • Alimente bogate în fibre precum mazărea sau fasolea
  • O varietate de fructe
  • Cereale integrale și orez brun

Fă-ți vaccinul HPV

Virus Papiloma Uman (HPV) poate duce la apariția cancerului de col uterin, vagin, vulvă, penis, anus și chiar gât. 80% dintre femei și barbați se infectează în decursul vieții cu acest virus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult