Tratament pentru alopecie – ce funcționează și ce nu?

  • Publicat:
Tratament pentru alopecie – ce funcționează și ce nu?
Sursa foto: Shutterstock

În prezent nu există un tratament pentru alopecie areata care să fie eficient pentru toate persoanele ce se confruntă cu această problemă. Există însă soluții personalizate pentru alopecia areata, în funcție de tipul acesteia, de gradul de extindere și de vârsta pacientului.

Principalul scop al unui tratament pentru alopecie areata este să blocheze atacul sistemului imun asupra propriului organism și să stimuleze creșterea părului. Pentru că alopecia areata este o afecțiune dermatologică autoimună!

În cazul pacienților care au pierdut mai puțin de 50% din cantitatea de păr, un astfel de tratament poate fi foarte eficient. În schimb, pentru cei cu o proporție mai mare de păr pierdut, tratamentul este mai dificil și poate veni „la pachet” și cu anumite reacții adverse.

Înainte de a afla care sunt variantele de tratament pentru alopecie areata, reține un lucru important: alopecia areata nu înseamnă doar căderea excesivă a părului, ci și lipsa de regenerare a acestuia.

Alopecia areata se remarcă prin apariția unor petice rotunjite lipsite de păr, prezente pe scalp, bărbie, sprâncene, mustață, trunchi etc.

Așadar, dacă treci printr-un episod stresant, ești însărcinată, ești la menstruație sau la menopauză, ești răcită sau ești ori ai fost infectată cu noul coronavirus și ai observat că îți cade părul excesiv, nu înseamnă neapărat că suferi de alopecie.

Variante de tratament pentru alopecie areata, forme ușoare

Injecții cu corticosteroizi – acestea se fac în zonele lipsite de păr, la interval de 4-6 săptămâni.

Soluție topică pe bază de minoxidil concentrație 5% – se aplică pe zonele vizate de 1-2 ori pe zi și stimulează creșterea părului. Pentru a fi mai eficientă, metoda se recomandă în completarea tratamentului pe bază de corticosteroizi.

Unguente/creme pe bază de antralină – dithranolul sau antralina este o substanță folosită de regulă în tratamentul psoriazisului, dar care poate da rezultate și în cazul persoanelor cu alopecie areata. Se aplică unguentul pe zonele fără păr, o dată pe zi. Se clătește pielea cu apă caldă după 30-60 de minute. Acest medicament poate cauza iritații la nivelul pielii și discolorații temporare.

Loțiuni, creme etc. pe bază de corticosteroizi – aceste medicamente scad gradul de inflamație din jurul folicului și previn astfel căderea părului.

Opțiuni de tratament pentru formele grave de alopecia areata

În cazul formelor avansate de alopecie areata, tratamentul este ceva mai complex, nu întotdeauna eficient și nu lipsit de reacții adverse. Iată care sunt variantele:

Pastile cu corticosteroizi – stimulează creșterea părului pe durata tratamentului, dar se întâmplă frecvent ca pacienții să nu tolereze o vreme îndelungată această terapie și efectul nu se menține.

Imunoterapie topică – presupune aplicarea pe zonele fără păr a unor soluții având la bază anumite substanțe chimice (difenilciclopropenonă, dinitroclorobenzen, acid squaric dibutilester). Acestea inhibă răspunsul imun și pot ajuta la regenerarea părului în zonele vizate, dar este necesar să se urmeze tratamentul cel puțin 6 luni. Din păcate, efectul nu se menține mult timp după întreruperea tratamentului și pot apărea și reacții adverse (iritații, roșeală, mâncărimi).

Tratament imunomodulator – sunt folosite experimental comprimate orale cu diverse substanțe care ar putea avea efect benefic și în alopecia areata (tofacitinib, ruxolitinib), deși ele sunt aprobate ca medicamente în tratarea anumitor afecțiuni ale sângelui sau a artritei reumatoide.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult