Mulți oameni cred că deteriorarea vederii este un rezultat inevitabil al înaintării în vârstă sau al oboselii excesive. În realitate însă, un stil de viață sănătos și alimentația echilibrată pot reduce semnificativ riscul de apariție a problemelor de sănătate la nivelul ochilor. Nutriționistul Gianluca Mech ne dezvăluie în continuare care sunt acestea.
Afecțiunile oculare pot fi evitate dacă includem în alimentația noastră produse bogate în vitamine, substanțe nutritive, minerale și antioxidanți.
Peștele reprezintă o sursă bogată de acizi grași Omega-3, în special dacă vorbim despre ton, somon, păstrăv, macrou, sardine, hamsii, hering.
Există studii care demonstrează că uleiul de pește este esențial pentru sănătatea ochilor. Ajută inclusiv în cazul problemelor cauzate de petrecerea a prea mult timp în fața computerului.
”Nucile și leguminoasele sunt la rândul lor bogate în acizi grași Omega-3. De asemenea, conțin niveluri ridicate de vitamina E. Aceasta poate proteja ochii de probleme ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Printre nucile și leguminoasele recomandate pentru sănătatea ochilor se numără: nuci, nuci braziliene, caju, arahide, linte”, expică nutriționistul Gianluca Mech.
La fel ca nucile și leguminoasele, semințele sunt bogate în omega-3 și sunt o sursă bogată de vitamina E. Printre acestea se regăsesc semințe chia, seminte de in, semințe de cânepă.
”Citricele sunt bogate în vitamina C. La fel ca vitamina E, vitamina C este un antioxidant recomandat pentru a combate leziunile oculare apărute odată cu vârsta.
Citricele bogate în vitamina C includ: lămâi, portocale, grapefruit”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.
Acestea sunt bogate atât în luteină, cât și în zeaxantină și reprezintă, de asemenea, o sursă bună de vitamina C. Spanacul și varza sunt genul de legume care nu trebuie să vă lipsească din alimentație.
”Morcovii sunt bogați atât în vitamina A, cât și în beta-caroten. Beta carotenul conferă morcovilor culoarea portocalie.
Vitamina A joacă un rol esențial în vedere. Este o componentă a unei proteine numită rodopsină, care ajută retina să absoarbă lumina”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.
La fel ca morcovii, cartofii dulci sunt bogați în betacaroten. Sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți și vitamina E.
”Carnea de vită este bogată în zinc, nutrient ce oferă o mai bună sănătate a ochilor pe termen lung. Zincul poate ajuta la întârzierea pierderii vederii odată cu vârsta și a degenerescenței maculare.
Ochiul în sine conține niveluri ridicate de zinc, în special în retină și țesutul vascular care înconjoară retina”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.
Ouăle sunt o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, care pot reduce riscul pierderii vederii odată cu înaintarea în vârstă. Ele sunt, de asemenea, surse bune de vitamina C, E și zinc.
”S-ar putea să nu fie o surpriză faptul că un fluid esențial pentru viață este vital și pentru sănătatea ochilor. Consumul de apă poate preveni deshidratarea, ceea ce poate reduce simptomele uscăciunii ochilor”, mai spune nutriționistul.