Chiar te îngrași dacă renunți la fumat? Descoperirea interesantă a cercetătorilor

  • Publicat:
Chiar te îngrași dacă renunți la fumat? Descoperirea interesantă a cercetătorilor
Foto: Shutterstock

Nu te lași de fumat de teama că te vei îngrășa? Ai auzit tot felul de povești de la foști fumători care s-au pricopsit cu pofte și multe kilograme după ce au lăsat deoparte țigările?

Ei bine, află că dacă te lași de fumat nu te îngrași! Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu al experților americani, publicat în revista Obesity. Și, firește, dacă nu începi să devalizezi frigiderul din cauza sevrajului nicotinic. Iată ce au descoperit cercetătorii!

Gustul dulce și cel gras, greu de satisfăcut când ești fumător

Renunţă la fumat şi vei slăbi! Asta spun experții de la Washington University School of Medicine.

Ei au arătat că fumatul poate duce la creşterea greutăţii corporale prin accentuarea nevoii de zahăr şi mâncăruri bogate în grăsimi, contrazicând ideea că nicotina ajută la slăbit prin tăierea poftei de mâncare.

Cercetarea a arătat că fumatul a diminuat capacitatea femeilor supraponderale de a simţi gustul zahărului şi al alimentelor bogate în grăsimi, ceea ce înseamnă că a dus la consumul mai multor calorii pentru a satisface nevoia de astfel de alimente. Pe de altă parte, nefumătoarele simt mai bine aceste gusturi și se satură mai rapid, cu o cantitate mai mică din astfel de alimente.

Fumatul NU ajută la menţinerea unei greutăţi normale

Oamenii de ştiinţă au efectuat o serie de teste pe diferite grupuri de femei, cu vârsta între 21 şi 41 de ani, cărora li s-au oferit spre degustare mai multe alimente care conţineau cantităţi diferite de grăsime și zahăr.

Participantele la studiu au fost rugate să evalueze alimentele din punctul de vedere al intensităţii gustului dulce. Grupele erau alcătuite din femei obeze fumătoare, femei obeze nefumătoare, fumătoare cu greutate normală şi nefumătoare cu greutate normală.

Comparativ cu celelalte trei grupuri, participantele obeze şi fumătoare au perceput mai puţin gustul dulce şi textura cremoasă a alimentelor, a spus Yanina  Pepino, profesor asistent de medicină la Washington University School of Medicine.

Rezultatele au arătat că apariţia poftelor intense, dar însoţite de o lipsă a abilității de a simţi gustul dulce şi grăsimea din alimente, ar putea face ca femeile să mănânce mai mult.

Din moment ce fumatul şi obezitatea sunt factori de risc pentru boli cardiovasculare şi metabolice, povara suplimentară de a te lupta cu pofta de grăsimi şi zahăr, fără a le simţi pe deplin gustul, ar putea fi o ameninţare reală la adresa sănătăţii, a adăugat Pepino.

Cercetarea se adaugă unei serii tot mai mari de dovezi care pun la îndoială credinţa că fumatul ajută la menţinerea unei greutăţi normale.

Studii anterioare au arătat că fumătorii consumă mai multă carne, grăsimi saturate şi alcool decât nefumătorii şi au un nivel scăzut al aportului de vitamina C în interiorul organismului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult