Tulpina sud-africană a coronavirusului. Ce riscuri presupune și de ce sunt îngrijorați cercetătorii

  • Publicat:
Tulpina sud-africană a coronavirusului. Ce riscuri presupune și de ce sunt îngrijorați cercetătorii
Ce este uulpina sud-africană a coronavirusului și ce riscuri presupune/ Foto: Shutterstock

Coronavirusul a suferit schimbări de la apariția lui inițială în China, în decembrie 2019. După tulpina britanica, cea mai nouă variantă care se răspândește rapid pe glob este tulpina sud-africană. Ea a fost recent depistată și pe teritoriul României.

SARS-CoV-2 pare că găsește întotdeauna modalități de a scăpa de sistemul imunitar.

Oamenii de știință lucrează la îmbunătățirea vaccinului Oxford-AstraZeneca întrucât acesta ar putea fi mai puțin eficient în cazul variantei de coronavirus din Africa de Sud.

Cu toate acestea, vaccinurile existente momentan pe piață ar putea, în continuare, să prevină dezvoltarea unor forme severe de COVID-19.

Ce este varianta sud-africană a coronavirusului

Toate virusurile, inclusiv cele care cauzează COVID-19, suferă mutații constant apărând astfel noi versiuni alte virusului. Aceste mici modificări genetice se întâmplă pe măsură ce virusul face copii noi ale sale pentru a se răspândi.

Majoritatea sunt fără consecințe, iar unele pot fi mai dăunătoare pentru supraviețuirea virusului, însă alte variante pot face virusul mai infecțios sau mai periculos pentru gazdă – oamenii infectați.

Există acum multe sute de variante de coronavirus care circulă pe glob. Experții sunt însă îngrijorați de varianta sud-africană, cunoscută și ca 501.V2 sau B.1.351, potrivit BBC.

Este tulpina sud-africană mai periculoasă?

Nu există dovezi că tulpina sud-africană cauzează forme mai severe de COVID-19 în cazul majorității oamenilor care au fost infectați cu aceasta variantă.

La fel ca în cazul variantei inițiale, riscul este mai mare în cazul persoanelor care sunt mai în vârstă sau au comorbidități.

Există însă îngrijorări că aceasta se poate răspândi mai rapid și că vaccinurile nu ar fi atât de eficiente împotriva ei.

Unele dintre modificări implică proteina spike a virusului – partea prin care virusul pătrunde în celulele umane. Este tot partea pe care serul din vaccinuri o cuprinde, motiv pentru care oamenii de știință își fac griji în ceea ce privesc mutațiile acestea, în mod particular.

Varianta sud-africană a suferit o mutație, numită N501Y, care pare că face virusul mai contagios sau mai ușor de răspândit.

O altă mutație, numită E484K, ar putea ajuta virusul să scape de sistemul imunitar al unei persoane și ar putea afecta eficiența vaccinurilor.

Funcționează vaccinurile împotriva tulpinii coronavirusului sud-african?

Este încă prea devreme pentru a avea un răspuns la această întrebare. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca mutațiile să facă vaccinurile să fie inutile.

Potrivit studiilor, vaccinul anti COVID19 de la Pfizer funcționează împotriva noii tulpini sud-africane, însă este mai puțin eficient. La fel se întâmplă și în cazul vaccinurilor care ar putea fi aprobate în curând – de la Novavax și altul de la Janssen.

Cu toate acestea, vaccinulul Oxford-AstraZeneca oferă protecție „limitată” în cazul tulpinii sud-africane, dar experții spun că tot ne-ar putea feri de forme grave ale bolii.

În cel mai rău caz, vaccinurile pot fi modificate pentru a oferi o protecție mai bună, în câteva săptămâni sau luni, dacă este necesar.

Cât de departe a ajuns tulpina sud-africană

Aceasta este varianta dominantă în sudul și vestul provinciilor din Africa de Sud. Cel puțin 20 de țări au confirmat prezența tulpinii, inclusiv: Austria, Marea Britanie, Norvegia și Japonia.

Recent, au fost descoperite cazuri de infectare cu tulpina sud-africană și în România.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult