E scump să mănânci sănătos? Da, dacă alegi să cumperi alimente „exotice” care nici măcar nu îți plac și care vor sfârși în coșul de gunoi.
E scump să mănânci sănătos? Nu, dacă alegi să cumperi alimente al căror gust îl cunoști și cu care ești obișnuită și cu care știi să gătești preparate delicioase.
Așadar, răspunsul e și DA, și NU. În funcție de alegerile pe care le faci. De multe ori suntem tentați să urmăm diete „fanteziste”, care includ alimente pe care nu le-am consumat niciodată sau pe care nu știm să le gătim corespunzător. Iar eșecul, în această situație, este garantat.
Somon, parmezan, caviar, sucuri? Căpșuni, pepene, roșii, castraveți în decembrie? Firește că te vor costa o avere, în comparație cu apa, ouăle, merele, macroul sau brânza.
Alimentele cumpărate în extra-sezon vor fi întotdeauna mai scumpe, pentru că sunt aduse de peste mări și țări sau crescute în sere speciale care presupun costuri imense de întreținere.
Mâncarea sănătoasă e scumpă? Nu, dacă îți faci înainte un plan și o listă de cumpărături de care să te ții. Altfel spus, gândește-te ce ți-ar plăcea să mănânci (și ce știi să gătești) în următoarele zile și trece pe listă ingredientele.
Nu cumpăra cantități mai mari decât îți cere o rețetă, pentru că e foarte probabil să arunci ulterior o jumătate de salată, un ardei gras sau două pulpe de pui pentru că ai mâncat suficient și ești sătulă.
Din nou, atenție la tentații! În supermarket vei fi atrasă de promoții și de tot felul de alimente exotice, de care ai auzit probabil că ar fi ajutat-o pe vreo vedetă să slăbească „miraculos”.
Nu te lăsa pradă ispitei, mai ales dacă nu ești o fire care să încerce lucruri noi, cu care nu ești obișnuită. E foarte posibil să nu-ți placă gustul, să nu știi să gătești corect cu acel ingredient sau să iei o îmbucătură și să arunci cât colo resturile.
Și-ar mai fi o „șmecherie”: cei care susțin că e scump să mănânci sănătos nu prea țin evidența cheltuielilor.
Cel mai bine pot explica acest fenomen punând în oglindă prețurile pentru diverse alimente, împărțite în două categorii: ieftine și scumpe.
Iată mai jos cum arată un astfel de exemplu:
Așadar, nu e scump să mănânci sănătos, atât timp cât alegi alimente de sezon, faci o listă de cumpărături, îți planifici mesele pe zile și alegi alimentele care îți plac, nu cele „în tendințe”.
Cum ți se par diferențele de preț între cele două categorii? Noi am spune că ieși în avantaj, atât din punct de vedere nutritiv, cât și din punctul de vedere al prețului, dacă alegi alimente din prima coloană.
Trage linie la fiecare și-ți vei da seama că e mai scump să mănânci nesănătos decât sănătos. Așa că scuza „mâncarea sănătoasă e scumpă” nu ține.