Dacă ți-e poftă de ceva ușor, sănătos, dietetic, încearcă această rețetă de sarmale de post în foi de ștevie. Cu ciuperci, orez, morcov, prune uscate și miez de nucă – sunt delicioase!
La început de primăvară, când i se împlinește sorocul verzei murate, găsești în piață tot felul de verdețuri care pot înveli sarmalele. Partea și mai bună e că, spre deosebire de sarmalele în foi de varză murată, aceste sarmale de post în foi de ștevie creață fierb mult mai repede. Deci, adio ore nesfârșite la cuptor!
Plus că ștevia creață (dragaveiul) are un gust ușor acrișor, numai bun să dea un gust delicios sărmăluțelor de post. Și este mult mai ușor de împăturit decât foaia de varză sau decât cea de viță-de-vie!
Vezi mai jos cum se prepară sarmale de post în foi de ștevie!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se curăță și se toacă mărunt 2 cepe. Se pune la încins uleiul într-o tigaie și se toarnă ceapa. Se dă un praf de sare și se lasă ceapa la călit 1-2 minute, la foc mediu.
Între timp, se curăță morcovul și se dă pe răzătoare, se spală orezul și se scurge, se toacă ciupercile, prunele și miezul de nucă. Toate acestea se pun în tigaie, peste ceapa călită. Se amestecă și se stinge totul cu o cană de apă.
Se lasă la foc mediu până se umflă orezul, dar nu este gătit complet. La final se potrivește de piper și sare, se adaugă pătrunjelul și mărarul tocat, se amestecă și se dă cratița deoparte.
https://www.csid.ro/dieta-sport/retete-culinare/retete-vegetariene/sarmale-de-post-cu-ciuperci-si-orez-in-foi-de-vita-19171962/
Între timp, pune pe foc o altă tigaie în care călești a treia ceapă tocată. Toarnă bulionul, amestecă și mai lasă 2-3 minute pe foc. Acesta va fi sosul pe care îl vei folosi între straturile de sarmale.
Spală bine frunzele de ștevie, taie-le codițele, apoi opărește-le 30 de secunde în apă fierbinte ca să se ruleze ușor. Scoate-le într-o sită ca să scapi de excesul de apă.
Umple foile de ștevie cu amestecul de orez, ceapă, morcov, ciuperci, prune uscate, miez de nucă – câte o lingură de compoziție pentru fiecare frunză.
Pune puțin ulei într-un vas roman sau de yena, suficient de înalt ca să încapă toate sarmalele. Formează „un pat” din câteva frunze de ștevie, apoi așază un prim strat ordonat de sarmale. Peste primul strat toarnă o parte din amestecul de bulion cu ceapă, apoi continuă să construiești „fortul” sarmalelor. La fiecare nou strat, adaugă câte un pic din sosul de roșii cu ceapă.
Peste ultimul strat de sarmale se pun frunzele de ștevie rămase tocate, restul de bulion și, eventual, puțin cimbru uscat. Ca să aibă în ce fierbe sarmalele, toarnă peste ele borș cât să le acopere puțin, dar nu să băltească în el.
Se acoperă vasul cu capac sau folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit. Se lasă sarmalele la cuptor timp de 60 de minute, la 170 de grade Celsius. Foile de ștevie fierb mult mai repede decât foaia de varză. Poftă bună!