La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. În România, estimările situează acest tip de cancer pe locul al treilea între cazurile nou apărute în fiecare an.
Din fericire, această neoplazie este rareori asociată cu sarcina (1 caz la 1.000–10.000 de sarcini) și doar 1–3% din cancerele cervicale sunt descoperite în timpul sarcinii.
Diagnosticarea se face adesea în urma efectuării unui test Babeș–Papanicolau în primul trimestru al sarcinii, la femeile care nu au efectuat acest test în ultimele 12 luni. În cazul în care rezultatul este modificat, se recomandă urmărire prin colposcopie la 3 luni, pe parcursul sarcinii, și reevaluare la 6 săptămâni după naștere.
Printre factorii de risc implicați în cancerul cervical se numără:
HPV a fost demonstrat, prin studii, ca fiind un factor declanșator în 90% din carcinoamele scuamoase ale colului uterin.
La Centrul Oncologic SANADOR, cazul pacientei diagnosticate cu cancer de col uterin în sarcină va fi analizat de o comisie multidisciplinară (Tumor Board), alcătuită din medici cu experiență vastă și rezultate remarcabile, din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, obstetrică-ginecologie, radiologie-imagistică medicală, anatomie patologică etc., după caz.
Comisia va stabili, pe baza celor mai recente ghiduri și protocoale terapeutice, planul de tratament în funcție de stadiul bolii, vârsta sarcinii și dorința pacientei privind sarcina actuală și conservarea fertilității. Gravida trebuie implicată în decizia terapeutică, optând pentru tratament imediat sau întârzierea terapiei până la maturitatea fetală recomandată de specialiști.
Pentru diagnosticul cancerului de col la femeia gravidă, medicul trebuie să indice practicarea biopsiei cervicale, iar pentru stadializare vor fi utilizate metode imagistice precum IRM și ecografia. Biopsia poate fi efectuata cu biotomul, bisturiul, ansa sau acul diatermic, laserul.
Biopsierea unei leziuni suspecte cervicale nu crește semnificativ riscul de avort și, de aceea, este recomandată ca metodă de elecție în stabilirea diagnosticului de cancer cervical.
Nu se indică practicarea chiuretajului endocervical la gravide pentru stabilirea diagnosticului de cancer de col.
În cazul gravidelor cu carcinom cervical in situ diagnosticat histopatologic prin biopsie cervicală și care doresc păstrarea sarcinii, medicul poate amâna tratamentul până după naștere.
Amânarea terapiei cu câteva luni nu modifică semnificativ prognosticul bolii, evoluția carcinomului in situ fiind lentă.
Medicul specialist Obstetrică-ginecologie va reevalua pacientele cu carcinom cervical in situ la 6 săptămâni post-partum.
Află mai mult despre managementul terapeutic al cancerului de col uterin depistat în cadrul sarcinii din articolul realizat de Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic SANADOR.