Vă despărțiți? Cum să crești un copil echilibrat

Atunci când se despart, oricât ar încerca, părinții nu pot șterge suferința copiilor. Însă trebuie să îi facă să meargă încrezători ÎNAINTE!
  • Publicat:
Vă despărțiți? Cum să crești un copil echilibrat
foto: Shutterstock

Despre importanța familiei s-au scris milioane de cărți. Despre cât de important este pentru un copil să crească alături de mamă și de tată se scriu și acum mii de articole de specialitate în fiecare an. Doar că în cazul unor cupluri cu copii, separarea părinților este singura soluție pentru un trai liniștit. Atât cât se poate.

 

Unele cupluri, chiar fără voia lor, în timp, sesizează că nu se mai înțeleg. Că nu mai fac echipă, că dragostea s-a diminuat. La fel și atracția fizică. Maldărul de reproșuri de ambele părți aproape a sufocat amintirile momentelor bune. Nici femeia și nici bărbatul nu se mai simt împliniți. Vor altceva și este dreptul lor să își îmbunătățească viața. Nimic mai simplu până aici. Doar că unora dintre acestor femei și bărbați li se mai spune și ”mamă” și ”tată”. Copiii, esența familiei, sunt cei care sunt de regulă cei mai afectați de despărțirea părinților.

 Indiferent de vârsta lor, copiii suferă când părinții se despart

Cel mai probabil nu există copil care să nu sufere atunci când familia lui se destramă. Indiferent dacă declară asta sau nu. Universul copilului se zdruncină puternic. El nu are puterea să intervină în vâltoarea care s-a instalat ca un coșmar între adulții ce îl ghidează. Dar părinții trebuie să aibă înțelepciunea să treacă la nivelul următor și să devină o echipă excelentă atunci când vine vorba despre copilul lor.

 Asigurați-vă că sunteți prezenți mereu pentru copilul dumneavoastră

Copilul are nevoie de resurse sufletești și de resurse materiale de la ambii părinți. Indiferent de vârsta lui, asigurați-l că va petrece timp de calitate și cu părintele nerezident. Iată câteva reguli bune de urmat pentru a face adaptarea copilului la noua viață mai ușoară.

Nu vă revărsați furia asupra copilului.

Nu îi spuneți niciodată, dar niciodată că el este unul dintre motivele pentru care v-ați despărțit.

Nu îi spuneți copilului nici cât de greu vă este fără partener – vede și înțelege singur.

Nu întrerupeți copilul de la rutina sa zilnică – grădiniță, școală, program de joacă în aer liber, program de somn, alimentație etc.

Nu vă sfiiți să vorbiți cu un psihoterapeut pentru adulți și cu un psiholog sau psihioterapeut pediatru.

Respectați-vă promisiunile!

Vorbiți frumos despre fostul partener. Copilul are nevoie de modele pozitivie pentru a crește.

Nu trebuie să exagerați cu cadourile sau dulciurile doar pentru că treceți prin această perioadă dificilă.

Faceți plimbări lungi în aer liber cu copilul, arățați-i natura.

Multe familii aleg chiar să adopte un animal de companie (dacă situația le permite să-l îngrijească).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult